Sporul casei, de la plantare la ingrijire – totul despre floarea care va aduce belsug

Floarea Sporul casei, asa cum ii atesta si numele, se spune ca ar aduce bunastare locuintei unde se afla, unde creste si este ingrijita. Nu este o floare pretentioasa, dar ca toate plantele are aspect de care trebuie tinut cont pentru a se dezvolta frumos. O regasim inflorind de primavara pana toamna si iubeste locurile umbroase, cu umiditate. Totusi, la primele ore ale zilei, e bine sa o lasam putin in bataia razelor soarelui, dar cand caldura se inteteste ideal e sa fie ferita…se ofileste dintr-odata si poate muri. Ca si dimensiuni, nu depaseste 60 cm, iar culorile sunt pastelate pana la vii, aprinse. Ii place pamantul de buna calitate soi asa cum am mai specificat umiditatea.

 

GALERIE FOTOImpatiens, cum mai este denumita, trebuie udata, dar nici sa se exagereze, deoarece oricand radacinile pot putrezi si de aici pana la ofilirea totala nu e decat un pas.

Recomandare: Iata 15 tipuri de flori perene – Cu ele iti vei transforma gradina intr-un mic paradis!

Ca si sol, planta se dezvolta indiferent ca este plantatat in ghivece, suspendate sau nu, fie ca este plantata direct in pamantul din gradina. Dar, tineti minte ca floarea trebuie sa beneficieze de un sol cu un drenaj usor, dar in acelasi timp sa nu sufere de lipsa apei, ne referim la perioadele estivale. Daca Sporul casei va fi plantat direct in gradina, folositi cel mai bine si un compost. Daca nu dispuneti de compost de gradina, folositi ingrasaminte tip granule. La ghiveci, folositi vase cu gaurele pentru drenarea apei.

Asa cum specificam, solul trebuie sa fie permanent umed: verificati zi de zi si luati masuri. Un sfat util: udati Sporul Casei si va opriti atunci cand prin gaurele ghiveciului curge apa pusa.

Vezi si: Flori si plante ce dau culoare grădinii chiar și iarna – pentru gradini superbe indiferent de anotimp

Impatiens este o planta rezistenta: trebuie pusa la soare atat cat este nevoie si udata, la fel. Si mare atentie cand udati solul. Unui sol umed ii sunt atribuite si multe burieni care cresc haotic, iar o neglijenta din partea voastra poate duce la sufocarea florii. E bine sa curatati toate buruienile din jur si mai mult decat atat sa protejati planta cu un strat suplimentar de pamant, cum ar fi, spre exemplu, scoata copacului. Va oferi florii protectie, dar o va pastra mai mult timp umiditatea in jurul ei.

Inmultirea Sporului casei se face fie prin butasi, fie prin seminte. In cazul inmultirii prin seminte, regula de baza e sa simta gerul iernii. Asa ca fie strangeti toate semintele de la plantele batrane si le tineti putin la frigider, fie le tineti  afara, iarna. Cum au dat de frig, semintele pot fi apoi plantate, iar in maxim 8 saptamani veti avea mici plantute. Totusi, trebuie sa stiti ca una e sa le plantati voi, sa le inmultiti, alta e sa le achizitionati deja crescute si ingrijite deja de specialistii in domeniu.

Vezi si: Cum sa ai flori mai mari si mai dese la muscate

Cat priveste inmultirea prin butasi, ramurile se curate, se taie si se tin intr-un vas cu apa. In doar cateva zile, acestora le vor da micile mustati, adica radacinile si procesul e mai rapid daca butasii au fost expusi la soare.

Ca si sfaturi utile: pentru butasii abia plantati, folositi ingrasamant bogat in Potasiu. Va duce la dezvoltarea armonioasa a radacinii. Pentru plantuta care incepe sa se dezvolte ideal este ingrasamantul bogat in Azot. Si nu faceti greseala de a pastra planta in acelasi ghiveci mult timp. Cand vine vorba de transplantare, nu schimbati doar solul, ci si vasul.

Iata si: Cum Ne Producem Singuri Răsadurile De Legume și Flori

Mare atentie la daunatori! Ca mai la toate plantele, daunatorii, fie ca vorbim de nematozi, acarieni, paienjenul rosu, se combat si-n cazul Sporului casei cu produse fitosanitare. Trebuie sa tineti cont de indicatiile produselor de combatere a daunatorilor si gramajul acestora. Dar, pentru ca am vazut ca Impatiens prefera umiditatea si poate, dintr-un exces de zel va fi udata excesiv, planta poate contacta una din cele mai grave boli ale florilor, in general, adica Fuzarioza. Boala duce la moartea prin putrezire a florii. Asa ca mare atentie la gradul de umiditate si cum il mentineti.

Precizam ca planta este originara din Africa si, asa cum mentionam la inceputul articolului, se crede ca ar aduce prosperitate casei in care se afla. In plus, imprastie si energie pozitiva prin numeroasele flori micute, viu colorate, chiar daca acestea sunt deficitare la parfum. Aspectul lor pluseaza.

sursa foto