Nu mai este deja o noutate ca poti creste pe balconul de la bloc tot felul de verdeturi, gen marar, patrunjel, busuioc. Stim deja ca marii bucatari au acasa, pe balcon sau in bucatari, mici ghivece cu plantele aromatice. Ei bine, nu stiu cati cunoasteti ca va puteti alege pe balcon si cu o livada in miniatura. Da, puteti avea proprii pomi fructiferi …chiar in balcon. Credeti-ma ca este o experienta deosebita. Nu doar veti avea prin martie pomii infloriti, iar balconul va arata minunat, dar veti observa si cum cresc fructele. In plus, e propria recolta. Altfel veti gusta din fructe!
GALERIE FOTO
Dar sa vedem ce pomi fructiferi pot creste in ghivece amplasate chiar in propria locuinta, intr-un balcon.
In primul rand, cei cu cele mai putine pretentii, sunt marul si parul. Cresc bine in ghivece, isi calculeaza inaltimile in functie de spatial ce-l au la dispozitie. Intr-un ghiveci mai mic veti avea un mar pitic, lucru valabil si pentru par. Exista insa si aici un sfat util: puneti doi sau trei meri din aceeasi specie in ghiveci. Ajuta mult la polenizare. Practic, isi asigura polenul unii de la altii.
Piersicul este o alta optiune interesanta. Este o specie autofertila, deci nu are nevoie de “partener” de ghiveci. Va rodi din al doilea an de plantare.
Vezi si: Gradini atragatoare si interesante cu pomi fructiferi
Caisul merge si el la ghiveci si la fel ca marul si parul are nevoie de un alt cais pentru a rodi. La fel si nectarinul, care creste frumos in ghiveci.
Smochinul, alt pom columnar, se dezvolta destul de bine in balcon. De asemenea, este un pom ce se pliaza pe spatial ce-l are la dispozitie. Cu timpul insa aveti nevoie de mai mult loc: devine mai stufos si creste ceva in inaltime. Deci recomandarea noastra e sa va inhamati a creste smochin daca aveti si un balcon spatios. Si bine de luat in calcul: optati pentru smochinul turcesc cu fructe maro. Este cel care se adapteaza cel mai bine conditiilor de pe balcon si nu are nevoie de albine pentru polenizare. Trebuie udat doar o data pe saptamana. La final, va veti bucura de exoticele fructe.
Recomandare: Iata cum poti creste un mandarin acasa intr-un ghiveci- niciodata nu vei mai cumpara mandarine din magazin
Sa nu uitam capsunele. Creste atat de frumos in ghivece expuse la soare si udate mai des. Tocmai de aceea se recomanda si cultivarea lor in ghivece suspendate; intra mult mai bine in contact cu razele soarelui. Iarna insa trebuie amenajat in spatii umbroase.
Citricele sunt deja la ordinea zilei. Cati romani nu au in case lamai, spre exemplu. Vara, pomii trebuie scosi afara, pe balcon, iar iarna readusi in casa si la loc umbros. Conteaza foarte mult sa-i altoiti; frcutele apar mai repede si sunt si de buna calitate. Nu uitati! Citricele au nevoie de lumina macar 8 ore pe zi.
Unii iau in calcul si ciresul si prunul. Acum ei cresc mai mult in talie si rodesc si mai tarziu. Despre prun va putem spune ca, daca optati sa-l cresteti pe balcon, in ghiveci, alegeti specii autogame. Si aveti grija deoarece in zonele umbroase, coroana poate avea de suferit.
Ce trebuie stiut despre pomii columnari
Ei bine, pomii plantati in ghivece au nevoie neaparat de cel putin 5 ore de soare, in fiecare zi. In plus, pentru a creste si a rodi, inainte de toate, trebuie sa treaca printr-o perioada mai friguroasa, dar nu inghet. Trebuie feriti de inghet. Optati pentru beciuri umbroase, putin racoroase. In mod normal, radacinile trebuie ferite de temperaturi mai mici de 7 grade Celsius. Cine are posibilitatea, poate ingropa ghiveciul. Daca nu, aranjati-le in cutii de carton si asezati pe langa tot felul de materiale izolatoare, chiar si material textile.
Vezi si: Decoratiuni din busteni pentru gradina- idei creative pentru refolosirea trunchiurilor de copaci
Ca sa va bucurati in martie de flori minunate, aduceti pomii in casa la mijlocul lunii februarie. Neaparat trebuie pusi in apropierea ferestrelor.
Cand florile s-au deschis, este nevoie de polenizare ce se poate realiza cu ajutorul unei pensule mici. Primavara inainte de a-i aduce in casa, dar si toamna aplicati-le tratamentul insecto-fungicid.
Ideea este ca pomii columnari nu se vor dezvolta asemeni celor crescuti in livada, in aer liber. Cand pomul trebuie transplantat, taiati radacinile cele mai groase, mai puternice. In plus, pomul columnar trebuie scos din ghiveci, pentru curatarea radacinilor, o data la 2-3 ani. In caz contrar, dezvoltarea sa va avea de suferit.
Si iata cum, pe un balcon de la bloc, inchis, semideschis sau deschis total puteti creste nu doar bonsai, spre exemplu. Puteti avea propria voastra livada, chiar daca una in miniatura. Va fi minunat sa o ingrijiti si sa o vedeti dezvoltandu-se armonios. Trebuie tinut cont doar de cateva sfaturi utile.