Orhideea, totul despre îngrijire , o înflorire bogată și mai ales rețeta înmulțirii

Orhideea este o floare pe care o regăsim in multe dintre casele românilor, dar nu mulți știu să o și ingrijească. O au acasă, fie primită, fie cumpărată, dar o păstrează până când aceasta și-a pierdut florile. Bine, mai așteaptă puțin și dacă orhideea nu mai dă semne de inflorire, o aruncă. Mare greșeală.

Orhidee alba

GALERIE FOTO

 



Mai intâi de toate trebuie să știți că orhideele sunt cele mai populare flori de apartament; așa cum precizam, fie le cumpărați, fie le primiți, dar sigur ați avut sau aveți măcar una. In funcție de specie, florile orhideelor pot trăi fie o săptămână, fie patru luni. Dar oare ce le trebuie pentru a trăi mai mult și in bune condiții? Ce facem după trecerea florilor cu planta in sine? Vom incerca să răspundem la cât mai multe intrebări legate de creșterea, ingrijirea orhideelor.

Lumina este unul din factorii importanți in dezvoltarea unei orhidei. Practic, in lipsa luminii suficiente, planta nu va inflori. Nici nu va muri; va crește, se va dezvolta, dar fără flori. Așa că, specialiștii recomandă cel mai indicat loc pentru păstrarea orhideelor – pervazul ferestrei. In plus, luați-vă după culoarea frunzelor; dacă orhideele au frunzele de un verde inchis, inseamnă că nu au suficientă lumină, iar dacă le au verde deschis, au parte de lumină din plin. Acum nu faceți nici prostia de la scoate direct in soare, afară; in acest caz veți observa pete negre pe frunze, adică soarele le va arde.

Vezi si: Prietena mea a pus cateva cubulete de gheata in ghiveciul cu orhidee, dar dupa o saptamana s-a intamplat o minune!

In al doilea rând, stând pe pervaz, o orhidee va beneficia și de variațiile de temperatură, care fac doar bine plantei.

Nici udatul excesiv nu face bine florii. Fie urmăriți condensul creat pe pereții vasului transparent al orhideii, fie o udați la 7-9 zile. O altă metodă de a uda planta este imersia: scufundarea vasului intr-altul cu apă și lăsat 10-15 minute.

Despre fertilizare, este indicat să apelăm la metodă o dată pe săptămână când planta este in creștere, iar treptat să reducem din procedeu până renunțăm definitiv, când s-a ajuns la maturitate.

Recomandare: Cum înmultesti orhideea. Cele mai simple si eficiente metode!

Trecem la altă etapă: vreți mai multe orhidei. Dar oare e ok să dați atâția bani pe zeci de ghivece? Ei bine, iată un truc care dă roade. Treceți in bucătărie și la treabă! Folosiți un litru de apă, trei căței de usturoi, un vas de sticlă și o pastilă de acid succinic. In apă fierbinte, veți dizolva pastila de acid succinic. Usturoiul il mărunțiți bine și-l adăugați in apa cu acid succinic deja răcită. Turnați soluția intr-un borcan pe care -l lăsați acoperit 24 de ore. Strecurați soluția și udați orhideea o dată pe lună. Credeți-mă că nu veți regreta!

Cât despre transplantare, niciodată nu folosiți pământul de la altă floare. Spălați și curățați vine vasul, adăugați orhideea dar nu inainte de a tăia toate rădăcinile veștejite, putrezite.

Citeste: Este sau nu buna berea pentru flori

Orhideele au fost conderate ani buni flori ale iubirii, ale purității. Pe piață veți intâlni fel de fel de specii de orhidee, unele mai pretențioase, altele comune. Ca sfat util, vă recomandăm să cumpărați doar orhidee inflorite. Nu vă aventurați să cumpărați semințe pentru a crește flori dacă nu ați mai avut de-a face cu acest proces până acum. E greu să le menții, dar să le și inmulțești ca incepător. Pe timpul iernii, păstrați orhideea in același loc plin de lumină naturală ca și până atunci, respectiv pervazul sau orice alt loc apropiat ferestrei. Și nu vă culcați pe ideea că, fiind iarnă, trebuie udată mai rar. Nimic mai fals. Gândiți-vă că exact iarna orhideea inflorește și atunci logic va avea nevoie de aceeași cantitate de apă dacă nu chiar mai multă. Verificați de fiecare dată pământul, respectiv condensul de pe vas. Nici nu o udați excesiv, dar nici nu uitați de ea.

Vezi si: Acestea sunt cele 9 plante de interior magice care atrag dragostea, bucuria si prosperitatea. Trebuie sa le ai!

Orhideele se pot și imbolnăvi; fie de la prea mult udat, fie de la prea mult soare, prin expunerea directă, fie prin tot felul de dăunători. Tratați-le cu insecticide imediat ce observați că sunt invadate de dăunători.

Vedeți și voi câte etape trebuie respectate pentru creșterea orhideelor. Nu renunțați insă la aceste frumoase flori. Sunt minunate, elegante și tot ce trebuie să faceți e să le acordați puțin mai multă atenție.

sursa foto