Matrite din beton amprentat: cat costa si cum se prepara materialul care imita si piatra si lemnul

Folosirea in jurul locuinței, la o alee, spre exemplu, dar și in interiorul casei, pentru podea, a matrițelor de beton amprentat dau farmec intregului peisaj. Matrițele de beton amprentat scot din anonimat podeaua sau aleea deoarece pot imita foarte bine piatra și lemnul. Așa că, in funcție de preferințe, cine vrea poate opta pentru o podea ca și cum ar fi placată cu piatră naturală (n.r. este și cazul unei alei din grădină sau din fața casei, spre exemplu) sau poate preferă lemn și atunci se folosesc matrițe ce imită perfect parchetul din lemn natural. Și culorile pot fi alese de fiecare in parte, in funcție de stilul abordat de imobil sau incăpere.

 

Model de pavaj din beton amprentat

 

GALERIE FOTO

 



Dar să vorbim puțin despre betonul amprentat. Acesta nu are un impact mare asupra mediului inconjurător, având in componența sa nisip, ciment, agregate și apă. Mai mult, conține și aditivi ceea ce il face rezistent la ger, la ingheț. Pentru a avea un beton amprentat de calitate trebuie să țineți cont de cantitățile și calitatea materialelor adecvate creării lui.

Recomandare: Alei de gradina –30 de fotografii care te vor unge la suflet. Preferata mea este cea din caramida.

Dar oare ce-l recomandă?

Ei bine, acesta are o serie de avantaje: rezistă la mucegai și praf, dar și alte elemente alergene, ceea ce inseamnă un mediu sănătos pentru familie, rezistă la pete de ulei de motor, pete diesel, are mai multe forme, modele și culori. In plus, este cel mai indicat când trebuie să inlocuiți pavelele clasice, fiind utilizat la pavarea aleilor, la terase, garaje, piscine, trotuare, curți. Și, tot ca avantaj, un lucru foarte important: are viață lungă și costurile nu sunt așa mari comparativ cu alte materiale.

Citeste si: Alei pavate cu pietre de rau – idei pe care le poti face de unul singur

Betonul amprentat este și foarte ușor de intreținut. Dacă este amenajat corect, fără fisuri, nu va exista riscul de a crește buruieni intre plăci. Totodată, este foarte important ca plăcile să fie sigilate periodic, pentru a impiedica decolorarea. Agentul de etanșare oferă protecție betonului pentru o perioadă mai lungă de timp, dar trebuie intreținut din când in când. Sigilarea este procedeul ce implică, in primul rând, spălarea prin suflare a tuturor resturilor de pe suprafața plăcilor, urmând apoi aplicarea agentului de etanșare pentru protecție.

Iata si: Alei din mozaic pentru gradina ta! Cum sa aduci un plus de farmec curtii tale

Turnarea betonului, pas cu pas

In primul rând, trebuie stabilită suprafața unde vreți să se intervină. In cazul unui perimetru din curtea casei, trebuie să inlăturați toată iarba și să tasați foarte bine pământul. Adăugați un strat de balast peste care turnați in cele din urmă betonul. Fie optați pentru beton cu o compoziție obișnuită, fie pentru unul cu microfibre elastice, de calitate superioară. Urmează aplicarea colorantului care joacă și rol de intreținere, de intăritor. Și am ajuns la amprentarea propriu-zisă, lucrare ce se face cu ajutorul matrițelor.

In ceea ce privește prețurile, găsiți in magazine și unele destul de ieftine, ce costă 50 lei, dar specialiștii din domeniu nu le recomandă din cauza calității reduse. In rest, prețul matrițelor pornește de la 270 lei și poate crește substanțial, in funcție de forme,modele, culori.

Vezi si: Idei creative pentru amenajarea aleilor si teraselor din gradina

Am observat că sunt foarte solicitate matrițele ce imită piatra, fie ea neregulată sau dreaptă, cea cubică, dar și cele ce seamnă cu cărămida veche sau podeaua din lemn.

Lucrurile nu se opresc aici: după turnarea betonului urmează trasarea unor tăieturi in aceste plăci pentru a preveni dilatarea lor din cauza apei sau a schimbărilor de temperatură. Spălați apoi intreaga suprafațăși aplicați un strat de lac:mat sau lucios.

sursa foto: https:// www.planitdirt.com/, https:// castellon-construction.com/ , https:// www.hormipavimento.es/, https:// indonesian.alibaba.com/