Lucruri nestiute despre muscata! Putini stiu asta!

Toată lumea are această floare în fereastră, dar știai ce proprietăți miraculoase are? Puțini știu asta despre mușcată! Vei rămâne surprins!

Muscata este floarea pe care, inca din copilarie, o stim si care se afla in ferestrele bunicilor, dar si afara, pe langa casa, pe langa fantana, asezata si ingrijita cu drag. De fapt, nici nu e asa mare lucru sa ingrijesti muscata, deoarece nu e o planta pretentioasa. Putini stiu insa ca ea are proprietati miraculoase. Tocmai de aceea va vom arata, pe scurt, in acest articol, de ce este bine sa avem toti macar o muscata la fereastra.

 

 

GALERIE FOTO

 



 

 

Geranium, cum este cunoscuta stiintific, este muscata cu flori rosii, caci doar la ea ne vom referi in articol. Este frumoasa, dar dincolo de estetic, de faptul ca ne infrumuseteaza casa, este si o planta medicinala. Muscata are proprietati antibacteriene, antiinflamatorii si antireumatismale. Iata cum intr-o singura fraza am spus atat de multe. Dar sa dezvoltam. Atragem, totusi, atentia ca, si dupa ce veti afla cat de utila este, inainte de orice tratament, orice cura, trebuie instiintat medicul. E ca si-n cazul apelor termale; nu pot fi consumate asa, oricum, ci doar la recomandarea medicului. Incercand sa tratezi o boala, o afectiune dupa ureche, fara a stii daca e bine sau nu, fara a cunoaste cantitatile, momentul cand trebuie luat, nu faci decat sa-ti inrautatesti situatia.

Recomandare: Cum sa ai flori mai mari si mai dese la muscate

Muscata a fost folosita de vracii din popor inca din anii 1.500, constatandu-se ca, in lupta cu microbii, este cu mult peste calitatile usturoiului. Da, ati auzit bine! Iar cea mai buna este muscata cu frunze mari, palmate.

De la muscata se folosesc tulpina, frunzele, dar si radacina, aceasta din urma doar de la plantele batrane, ramase fara frunze. Radacinile se pun la uscat si se pastreaza in pungi de hartie. Asta daca nu aveti nevoie imediat de ele si le puteti folosi si crude. Radacinele sunt pline de glucide, amidon, flavonoizi, saponine, substante tanante, in timp ce frunzele contin acid ascorbic sau binecunoscuta vitamina C, alaturi de carotina, ulei eteric, glucoza, alcaloizi, microelemente.

Vezi si: De câte feluri sunt mușcatete –  Cele mai bune soiuri pentru balcon și grădină

In general, se fac infuzii din frunzele muscatei. In apa fierbinte se pun frunzele, fie crude, fie uscate, se lasa vreode la 30 minute la cateva ore, se strecoara si se consuma in functie de afectiune, fie de doua ori pe zi, fie mai des.

De exemplu, in cazul hipertensivilor, dupa ce au fost lasate frunzele la infuzat vreo 30 minute, se consuma cate o lingura de trei ori pe zi, cu un sfert de ora inainte de masa.

In cazul persoanelor predispuse sa faca pietre la rinichi, infuzia se lasa cel putin doua ore sa-si faca efectul, apoi se consuma cate un sfert de ceasca de doua ori pe zi, inainte cu 30 de minute de a lua masa. Tratamentul dureaza 10 zile, dupa care luati pauza 10 zile si reluati-l daca e cazul.

Iata si: Muscate (Pelargonium) mereu inflorite –  6 dintre cele mai importante secrete

Cei care sufera de rinita vasomotorie, se picura sucul din tulpina florii in nas, cate 2 picaturi mai bine de 4 zile.

Infuzia poate fi folosita si-n conjunctivite, spaland cu compresa ochiul sau ochii afectati.

Daca va dor dintii, aplicati o frunza pe obrazul cu durerea, lasati 20 de minute si apoi faceti o pauza. Reluati daca durerea inca persista.

Vezi si: Ingrijirea si inmultirea celor mai frumoase soiuri de muscate

Infuzia mai este utila in dermatite, furuncule, ulcere etc.

Foarte util este si uleiul din muscata: frunzele, tulpinile si radacinile se fac pasta, se pun intr-un borcan, se adauga alcool de 70-80 grade. Borcanul se va tine la soare, doua saptamani, se adauga apoi ulei nerafinat de masline si se mai lasa la soare, inchis ermetic. Dupa ce trece perioada de macerare, se strecoara si se pune spre pastrare in sticle bine inchise, de culoare inchisa. Resturile muscatei pot fi pastrate la congelator, fiind utile in comprese si cataplasme. Uleiul de muscata obtinut se foloseste intern, dar numai la indicatia medicului curant.

Se mai foloseste uleiul volatil din muscata, dar nu inainte de a-l testa contra alergiei. Pot fi persoane sensibile la acest parfum. Uleiul volatil este indicat in cazul persoanelor stresate, care nu reusesc sa doarma noptile. De asemenea, se pot face unguente, prin combinatie cu untura de gasca si frunzele verzi ale muscatei.

Citeste si: Flori si plante ce dau culoare grădinii chiar și iarna –  pentru gradini superbe indiferent de anotimp

Spuneam la inceputul articolului ca nu e greu de crescut muscata. Nu e greu, dar e nevoie de o anumita atentie. Muscata este o floare care se ofileste rapid si e nevoie ca periodic sa-i fie rupte varfurile frunzelor uscate, pentru a lasa loc cresterii altora noi. Mirosul muscatei, puternic, dar placut, ajuta la relaxare, la alungarea energiilor negative. Tocmai de aceea, pe langa efectele curative, fiind planta ce lupta, prin produsele obtinute, contra cancerului, ajuta si la voia buna din familie, la relaxare. De aici si vorba ca toti ar trebui sa avem macar o muscata in casa.

foto