Cu totii avem in casa, pe balcon, flori si nu de putine ori, mai ales dupa sezonul rece, ne-am trezit ca unele s-au ofilit si au murit, cu toate interventiile noastre. Noi va vom prezenta mai jos cateva tructuri, cateva solutii facute in casa, din alimente, care vor trezi planta la viata. Nu trebuie aruncata imediat ce ati vazut ca s-a ofilit sau ca are cateva frunze moarte. Daca nu este prea tarziu, e bine sa incercati si aceste solutii prezentate de noi si care dau o sansa florii.
GALERIE FOTO
Se stie ca ingrasamintele sunt ideale pentru plante, fie ca vorbim de cele din gradina noastra de acasa, cea de in aer liber, fie de cele amenajate pe balcon sau pe pervazul ferestrei. Ingrasamintele organice fac doar bine plantelor care cauta permanent substante nutritive.
Zaharul, spre exemplu, contribuie foarte mult la cresterea plantelor. Tot ce trebuie sa faceti e sa amestecati o lingura de zahar cu apa si sa udati solul florilor.
Recomandare: Este sau nu buna berea pentru flori
Zatul de cafea reprezinta un alt ingrasamant foarte bun pentru plante. Contine azot, minerale, fosfor, potasiu. Trebuie sa colectati zatul pe un ziar sau hartie curate, il lasati la uscat apoi fertilizati solul plantelor. In cazul florilor de interior, folositi fertilizatorul o data la 6 luni, iar pentru cele din exterior, de patru ori pe an.
Chiar si supa de legume racita este un bun ingrasamant. Raciti bine apa in care au fiert legumele, apa care este bogata in vitaminele preluate de la acestea. Sau o alta varianta ce da roade este aceea de a utiliza la udatul florilor apa mineral care si-a pierdut din proprietati, din acid.
Si cojile de banane fac bine plantelor, mai ales celor din ghivece. Asezati la baza vasului doua coji de banane care se vor descompune lent si care reprezinta un bun fertilizator.
Cenusa rezultata din arderea lemnelor este iarasi foarte buna pentru plante. Fie o folositi in amestec cu pamantul ce va fi asezat in vas, fie in amestec cu apa si udati floarea din cand in cand sau fie turnati pur si simplu cenusa deasupra florii din vas. Indiferent de metoda aleasa, cenusa contine minerale, deci e ideala pentru flori.
Citeste si: Idei pentru gradina de legume de pe langa casa ta
In cazul in care vrei un bun dezinfectant pentru plante, foloseste ceaiul din coji de ceapa. Dupa ce apa a fiert, pune cojile de ceapa, lasa-le la infuzat cateva minute si cand s-a racit pulverizeaza solutia asupra plantei. Va fi o bariera contra daunatorilor.
Solutii naturale pentru plante pot fi reprezentante de balegar, in amestec cu apa, gainat de la pasari amestecat cu pamant. Sau puteti colecta resturi alimentare, coli de oua, coji de banane, zat de cafea, hrana pentru pisici si caini. Toate acestea nu trebuie insa colectate amestecat, ci pe straturi, avand in vedere etapa de descompunere a fiecaruia. Cu aceste resturi organice, asezate la baza plantei, veti avea rezultatul scontat: floarea va renaste, in cazul in care a dat semne de ofilire sau pur si simplu ii va merge de minune: va inflori, va creste, se va dezvolta armonios.
Este nevoie de mai multi nutrienti la plantele de interior care, in comparatie cu cele din gradina aflata in aer liber,nu au parte de atatea ingrasaminte si beneficii. Tocmai de aceea, trebuie apelat la mici interfugii, la tot felul de tratamente organice. In plus, nu lasati florile sa moara. Iar daca dau semne ca se ofilesc, apelati la sfaturile date de noi: am vazut cum ingrasamintele organice duc la renasterea plantelor. Incercati inainte de a le arunca. Mai dati-le o sansa!