Grădina rustică este acel spațiu plin de plante de tot felul, de gazon, dar cu tot felul de obiecte din lemn, din ceramică, lut, toate ce țin de stilul tradițional, rustic. Ei bine, acum nu vă inchipuiți că avem de-a face cu un amalgam de lucruri așezate fie cum putem, cum găsim. Nu! Avem obiecte, cele mai multe din lemn, ce-i drept, dar fiecare cu locul și rostul lui. Dar stilul rustic nu cuprinde doar lucruri de genul vaselor din lut, care de lemn, ci vizează și forma aleilor, a gardului.
GALERIE FOTO
Dacă am adus vorba despre alei, trebuie precizat din start că o alee specifică stilului rustic nu are o formă clară. Din contră, aleile au forme neregulate, curbate; practic, sunt alei naturale, nu forțate pentru o formă geometrică anume.
Specific unei alei rustice este și ideea de a planta flori diferite, ca forme, ca și culori, dar nici să nu se exagereze cu numărul lor, pentru a nu deveni un haos total.
Poate că primul pas important in amenajarea grădinii este cel de a trasa un proiect al grădinii rustice. Ce trebuie trecut pe listă? Spațiul grădinii, unde se află acesta (n.r. in fața sau spatele locuinței), unde poziționați fiecare obiect (n.r. băncuțele lângă alee, câte o statuie printre flori, un vas de lut mai mare in mijlocul grădinii, altele mai mici pe lângă flori). Contează cum plantați și poziționați florile din grădină; ideal ar fi să le aranjați după inălțime, dar să țineți cont, totuși, de faptul că unele sunt iubitoare de soare și atunci trebuie așezate central, in timp ce altora le priește umbra, deci vor sta lângă copaci, lângă gard etc.
Recomandare: Top 15 Cele Mai Frumoase Decorațiuni Rustice Uimitoare Pentru Grădina voastră
Gardul la o grădină rustică trebuie să fie din lemn și unul creat, dacă se poate, din bârne din lemn ce provin de la alte proiecte. Poarta este mult mai frumos să fie creată din fier forjat. Ideea de a refolosi obiectele vechi vine tocmai in contextul de a nu renunța la lucrurile antice; cu puțină imaginație, acestea pot fi folosite din nou, li se poate găsi un loc anume și dau farmec tocmai stilului ce le definește, stilul rustic.
Aveți in curte un scaun din lemn, vechi, fără fund? Ei bine, nu-l aruncați. In partea unde era șezutul scaunului, puteți amplasa un lighean vechi, in care puneți pământ și plantați câteva flori. Și iată cum aveți un aranjament original și rustic. Este și cazul unei lăzi vechi din lemn. Același lucru il puteți face și cu aceasta. ți un astfel de aranjament se pliază de minune și-n cazul unei găleți vechi, din fier, puțin ruginită, dar tocmai aici este efectul de rustic. Tot pentru un efect deosebit, ar prinde de minune și aranjarea unui mileu vechiu, brodat, de-al bunicii, așezat chiar la baza florilor. Și plantați liliac in acest caz.
Citeste si: Jardiniere rustice frumoase pentru crearea unui decor de toamna
Găleata gata pregătită fie o așezați direct pe pământ, in grădina rustică, fie o atârnați de ramura unui copac, prinzând-o cu o sfoară de toarte.
In cazul in care nu beneficiați de foișor in grădină, optați pentru o masă cu scaune fie din lemn, fie din fier. Totuși, dacă este din fier, nu-l lăsați așa vechi, ruginit, ci vopsiți-l. Albul merge perfect intr-o grădină rustică. Așa cum lemnul natural,maro, dă și el bine.
Pe o băncuță din fier, veche, ruginită, amenajați ghivecile cu flori. Nu mai este cazul să vopsiți și să recondiționați băncuța, deoarece, atâta timp cât nu e folosită pentru a vă relaxa voi, ci doar ca suport pentru vasele cu flori, e ideal să fie lăsată in starea ei naturală. In acel colț rustic, așezați la baza băncuței o stropitoare și un vas din lut cu flori.
Unii au mers mai departe cu imaginația și au creat la intrarea in grădină o arcadă din bârne de lemn, vechi. Sau ce ziceți de o greblă fixată bine in pământ, cu partea cu colți, iar pe ea este fixat un vas cu flori? Lăsați intr-un colț, in apropiere de burlanele casei, o roabă, care, de la ploaie se va umple cu apă, iar in ea amenajați niște plante mari, asemnătoare nuferilor. Doar așa, ca impact vizual.
Elegant și romantic ii stă unei biciclete vechi in mijlocul grădinii rustice, având pe cadran și in spate coșulețe cu flori. Sau ce ziceți de un butoi mare pe care așezați câteva plante mai mari, dar aveți grijă să lăsați un colț liber pentru pălărie. Da, pălăria voastră folosită in grădină. Bine i-ar șade acolo, intr-un colț!