Mandarinele sunt un tip de citrice care fac dparte din familia portocalelor. Acestea se disting prin dimensiunile mai mici, prin coja mai subtire care se curata mai usor si prin gustul lor mai dulce comparativ cu portocalele. Mandarinele au numeroase beneficii pentru sanatate precum:
– sunt bogate in vitamina C care este un antioxidant natural foarte puternic care joaca un rol important in combaterea infectiilor si bacteriilor si prevenirea bolilor neuro-degenerative sau a cancerului
– sunt foarte bogate in beta-caroteni si vitamina A care va ajuta sa aveti o vedere mai buna
– antioxidantii din mandarine pot reduce nivelul colesterolului rau
– sunt o buna sursa de fibre putand fi folosite cu incredere in diverse diete sau in cure de slabire
Conditii de crestere
Conditiile ideale de crestere a unui mandarin includ un vas de mari dimensiuni umplut cu pamant bogat si care are un drenaj foarte bun. O combinatie de turba, huma si pamant nisipos este ideala pentru cresterea unui mandarin in ghiveci. Veti gasi acest pamant special pentru citrice in magazinele specializate. O locatie insorita este ideala pentru mandarinul vostru, iar lumina artificiala poate compensa zonele neexpuse la soare. Rotirea plantei este o alta solutie pentru a oferi o lumina uniforma pe toate partile plantei.
Ingrijirea
Mandarinul are nevoie de o cantitate mare de apa, dar nu trebuie sa exagerati deoarece radacinile pot putrezi intr-un sol cu prea multa umezeala. Mandarinul creste bine atunci cand se uda solul din abundenta, se lasa apa sa se scurga si pamantul sa se usuce pana la urmatoarea udare. Un ingrasamant specific citricelor cu eliberare lenta poate fi folosit odata la 3-4 luni.
Transferul interior-exterior
Pentru a muta mandarinul din interior in exterior va trebui sa il pregatiti in prealabil. Mandarinii prefera locurile insorite de pe terasa in timpul verii dar au nevoie de protectie in timpul iernii atunci cand temperaturile scad foarte mult. Cel mai bine este sa mutati mandarinii in spatii inchise pe timpul iernii si sa le asigurati o temperatura cuprinsa intre 15 si 25 de grade Celsius. Atunci cand mutati mandarinul dintr-un spatiu inchis in exterior acesta va trebui sa se adapteze treptat la noile conditii. O expunere de o ora in prima zi, crescuta treptat ii va da sansa mandarinului sa se adapteze in mod natural la noile conditii.
Schimbarea vasului
Pe masura ce mandarinul creste si radacinile acestuia se vor dezvolta veti avea nevoie cel mai probabil de un nou vas. Un semn este atunci cand mandarinul isi incetineste cresterea sau cand gasiti radacinile trecute prin gaurile de scurgere. Folositi un vas cu un diametru mai mare cu cel putin 5 centimetri decat cel pe care l-ati avut anterior.
Fructele
Mandarinele provenite de la un copac crescut intr-un vas sunt de obicei mai mici si mai putine comparativ cu un mandarin crescut in mediul natural. Primele flori si fructe apar la 4-5 ani de la plantare si au dimensiunile proportionale cu cele ale copacului. Cu cat mandarinul va fi mai mare, cu atat va avea fructe mai mari si mai multe.