Ce este și cum se folosește corect Hidrogelul pentru plante?

Hidrogelul este o substanță care ajută enorm la creșterea plantelor. Practic, absoarbe apa și o oferă plantelor pentru a crește mai frumos, pentru a rezista mai bine in orice condiții de mediu. Este nevoie, așadar, de hidrogel și mai ales in cazul plantelor tinere; au nevoie de hidrogel pentru a crește frumos, a avea frunze frumoase, suculente, flori minunate. Și dincolo de toate acestea, hidrogelul este util și când lipsiți un weekend de acasă; apa este depozitată bine și adusă plantei la nevoie.

Hidrogel pre hidratat

GALERIE FOTO



Ca și cantitate, in mod normal la 1 gram de hidrogel se adaugă 200 ml apă. Pentru a crește capacitatea de a reține apă, mai ales in rândul răsadurilor de ridichi, salată verde se presară 5-10 grame pe mp de hidrogel. Asta dacă este presărat după semințe. Dacă este aplicat odată cu semințele, este mai eficient in gramaj de 20-60 grame hidrogel pe metru de rând.

In cazul căpșunilor sau altor fructe de pădure, hidrogel ajută la supraviețuirea acestora. Practic, pe timpul verii, avem de-a face cu seceta care poate usca plantele. Dar, dacă se presară hidrogel in sol, lucrurile se schimbă, iar șansele de supraviețuire sunt mult mai ridicate.

Vezi si: Cum Ne Producem Singuri Răsadurile De Legume și Flori

Cum se folosește corect hidrogelul?

Peste hidrogel adăugați apă și lăsați să se umfle aproximativ două ore. Se adaugă puțin hidrogel in sol – o cantitate mică este suficientă – și treceți la plantarea florii. Pentru inceput, planta va fi udată normal, regulat, dar apoi rădăcinile vor crește in granule și practic de acolo planta iși va lua apa necesară. Și nu vă speriați dacă veți observa solul uscat. Este doar la suprafață așa, deoarece la rădăcini predomină umiditatea.

Recomandare: GHIDUL COMPLET pentru amenajarea unei grădini: cu 25 de idei, sfaturi și soluții de la A la Z

Avantajele hidrogelului.

Mai sus, detaliat, am vorbit despre cât de util este hidrogelul pentru plante, această substanță care te trimite intr-un mic concediu asigurându-ți siguranța plantelor. Mai jos vom enumera câteva din avantajele hidrogelului:

– rădăcinile plantelor vor fi mai sigure, nu se vor degrada prea ușor, rolul hidrogelului fiind acela de a absoarbe excesul de umiditate. Nu este bine nici când solul este secetos și nu se poate asigura umiditatea necesară plantei, dar nici când are o cantitate prea mare de apă, iar rădăcinile pot putrezi.

Vezi si: Acesta este MOTIVUL pentru care trebuie sa pui cuburi de gheata in ghiveciul cu flori

– practic, plantele voastre nu vor muri din cauza lipsei de apă

– lăstarii tineri sunt protejați cu adevărat, hidrogelul asigurându-le necesarul de apă, dar dându-le și rezistență.

– cu atâta ajutor, am putea vorbi practic de un fel de sol pentru plantă.

Iată cum acești compuși polimerici sub formă de pulbere, granule, in contact cu apa se umflă, ajung ca un fel de gel și ajută foarte mult la creșterea și dezvoltarea armonioasă a plantei. Cum am menționat mai sus, la un gram de pulbere uscată este de ajuns 200-300 ml de apă.

Recomandare: Iată florile sănătoase tocmai bune de ținut în cameră

Mai nou, hidrogelul are și rol decorativ. Cum? Fito-designerii il folosesc pentru a decora, a crea tot felul de aranjamente florale in vase de sticlă. Pot avea un fel de sol in culoarea dorită și-n aranjamentul convenabil fiecăruia.

In floricultură mai ales granulele colorate sunt căutate la greu. Capsulele prin absorbția apei cresc in mărime și până la 100 de ori, devenind bile luminoase,multicolore, bune pentru decorarea vaselor, a ghivecelor transparente mai ales. Ei bine,decorative sau nu, colorate sau incolore, aceste pietricele arată foarte bine in vaze și impiedică uscarea solului.

Citeste si: Muscate (Pelargonium) mereu inflorite – 6 dintre cele mai importante secrete

Mai mult, gândiți-vă că o mare cantitate de ingrășământ, chiar și 40%, deci nu e de ici de colo, nu ajunge la rădăcini, iar hidrogelul, prin păstrarea unei rezerve de apă, de săruri minerale, ajută planta, nu o lasă de izbeliște. Mai mult, acest compus este și sigur pentru sănătate; nu eliberează substanțe nocive pentru organismul vostru. Și nici toxine pentru sol. Am putea să-l numim rezervor cu apă suplimentară, oferind lichidul in sol la nevoie: pe timp de secetă, când nu are cine să ude planta (n.r. proprietarii locuinței sunt plecați câteva zile de acasă).

Vezi si: Iată plantele care înfloresc tot anul și pe care trebuie să le ai neapărat în grădină

Se recomandă ca, in cazul in care granulele/pietricele nu sunt folosite la decorarea vaselor de flori, să fie totuși ingropate mai mult in sol; sunt mai eficiente, iar efectul va fi realizat mai rapid.

Adaptați-vă noi tehnologii și aveți incredere in hidrogel; nu va face decât să ajute la creșterea și dezvoltarea lăstarilor.

Sursa foto