GHIDUL COMPLET pentru amenajarea unei grădini: cu 25 de idei, sfaturi și soluții de la A la Z

Inainte de a demara lucrările propriu-zise intr-o grădină, e bine să vă informați ce pași trebuie făcuți. Și pentru asta e nevoie de un proiect. Prezentăm, mai intâi pe scurt, etapele amenajării unei grădini:
1. Proiectul. Realizarea unui proiect este un prim pas important deoarece va satisface toate dorințele, punând cap la cap toate necesitățile și dorințele fiecăruia.
2. Odată proiectul aprobat, cea de-a doua etapă o reprezintă infrastructura terenului, fundația și apoi grădina propriu-zisă.

GALERIE FOTO



3. Irigații și drenaj. Urmează amenajarea sistemului de irigații și drenaj, deoarece să ai o grădină sănătoasă trebuie să ai și apă din belșug.
4. Amenajarea grădinii. După ce am făcut toate sistemele, vine partea cu plantarea arborilor, arbuștilor, plantelor ornamentale.
Dacă e să ai o grădină, află că sunt două etape de parcurs; design și amenajare.

Recomandare: Utilizarea gabioanelor in decorarea gradinii – fotografii pe care trebuie sa le vedeti

Design
Designul ține de adunarea tuturor ideilor, planurilor, totul pentru bifarea proiectului. In această fază, trebuie să aveți alături sprijinul și ideile unui specialist in domeniu, a unui arhitect peisagist. Planul se va încheia cu proiectul finalizat, proiect care va cuprinde și toate materialele necesare.

Amenajare
Aici incepe etapa propriu-zisă de construire a grădinii.

Etapa nr.1: Design
Și-n această etapă, întâlnim mai mulți pași de urmat și ii vom prezenta mai jos pe fiecare.
1. Informații cu inspirații. Pasul prim de făcut constă în strângerea informațiilor legate de cum ați vrea să arate grădina visurilor voastre. Foarte bine, lăsați-vă purtați de inspirație și treceți totul pe hârtie. De asemenea, pot face și poze legate de cum ați vrea să arate colțișorul vostru de relaxare. Toate ideile contează.

Vezi si: Piatra decorativa este un material ieftin si ideal pentru decorarea gradinii

2. Stilul grădinii.

Urmează ca, alături de un arhitect peisagist sau chiar voi singuri să vă decideți asupra stilului grădinii. Grădina va trebuie să țină pasul cu locuința.
– grădina modernă, geometrică. Nu este o grădină mare, ci una minimalistă, dar foarte elegantă. Se potrivește mănușă unei locuințe futuriste.
– grădina in stil liber. Este vorba despre o grădină simplă, dar bogată in plante impresionante. Este o grădină intimă, specifică familiei și se potrivește foarte mult caselor de la țară.
– grădină in stil mediteranian. Cine se gândește la mare, la briza apei, poate opta pentru o grădină in stil mediteranean. Este amenajată cu plante ornamentale, ienupăr, lavandă și alte flori specifice climatului mediteranean.
– grădina montană. Dacă sunteți pasionat de munte, puteți amenaja o grădină montană, una mereu verde,plină de conifere. Cel puțin un colț din viitoarea grădină poate fi amenajată in acest stil: mereu verde.
grădina japoneză. Sunt grădini pline cu roci, cu nisip alb care simbolizează apa, karensansui, roji.

3. Care-s elementele de construcție.
Cine și-a ales stilul, va ști și ce elemente contează și trebuie amplasate. se poate face un deck din lemn pentru a pune șezlonguri; se poate amenaja o pergolă, sub care va sta familia și va lua masa. Și ideile pot curge de aici, in funcție de fiecare stil al grădinii.

4. Bugetul.
Mulți iși vor pune întrebarea cât costă amenajarea unei grădini. Ei bine, dacă chiar vă doriți o grădină care să dea farmec proprietății voastre, puteți consulta un arhitect peisagist. Vă va costa ceva, dar, la final, va crește și farmecul și valoarea locuinței voastre.
In mod normal, un arhitect peisagist ar ajunge la 10% din valoarea casei, dar prețurile diferă in funcție de fiecare arhitect, fiecare firmă.

Vezi si: Decorarea gradinilor cu pietris alb  – iata cateva fotografii si idei minunate din care sa te inspiri

Ce influențează costurile grădinii?
– suprafața terenului;
– elementele grădinii (lac, deck, pergolă, bucătărie de vară);
– materialele și plantele alese;
– costurile manoperei;
– locația grădinii.
Toate planurile e bine să ajungă la un arhitect peisagist, acesta urmând să vă traseze și bugetul, ba chiar să vă ofere și sfaturi.

5. Colaborarea cu arhitectul peisagist
Peisagistica este domeniul ce se ocupă de amenajarea unei grădini, exact lucrul care vă și interesează. Un arhitect peisagist este cel care se pricepe la plante și sunt experți in spațiile verzi. Pentru inceput, veți avea parte de consultanță, după care vine și proiectul propriu-zis. Contează să existe o bună colaborare și să-i transmiteți peisagistului toate datele necesare, toate dorințele voastre. Peisagistul vă va pune o serie de intrebări pentru a vă contura proiectul grădinii: De ce vreți o grădină? Care va fi scopul? Când veți petrece cel mai des timpul in grădină? Câți membrii are familia? Ce Stil preferați? Urmează intrevederea cu arhitectul care va lua date și din teren, exact de la fața locului pentru a seapuca de treabă.

Recomandare: Decorarea gradinilor cu pietre decorative fosforescente

6. Proiectul.

Proiectul va cuprinde:
– un plan de plantare,
– perspective grafice legate de grădină;
– listă cu plantele și alte elemente.

ETAPA NR.2: AMENAJAREA GRĂDINII
Infrastructura terenului cuprinde o serie de lucrări:
– decopertarea pământului nefertil și înlocuirea cu turbă/pământ de pădure
– nivelarea terenului
– îndepărtarea buruienilor și erbicidarea solului
– dacă este cazul, amenajarea valonamentelor (movilele de pământ).

Vezi si: Straturi inaltate in spirala – idei inspirationale cu multe fotografii

Drenajul grădinii
Acumulările de apă in grădină pot crea multe probleme. Gazonul nu poate fi tuns, iar cei ce vă vin in vizită și vizitează grădina pot aduce tot noroiul in casă. Un sistem de drenaj va preveni toate aceste probleme, aceste acumulări de apă. Un sistem de drenaj este format din țevi ingropate in pământ, care preiau surplusul de apă și-l evacuează intr-un bazin de scurgere. Apa va fi preluată apoi de sistemul de irigații.

Sistemul de irigații
In țara noastră, când verile sunt caracterizate prin caniculă și secetă, un sistem de irigații este foarte util. In caz contrar, arborii, puieții, gazonul vor avea de suferit. Sistemul va permite udarea tuturor plantelor dacă este amplasat cum trebuie. Dacă sistemul este și automatizat, va menține in limite normale necesarul de apă. Puteți opta pentru un sistem de irigații prin picurare sau prin aspersie.

Recomandare: Folosirea tevilor din PVC in proiecte DIY pentru gradina – idei inovative si practice

Inființarea peluzei de gazon
Instalarea rulourilor de gazon este modul cel mai rapid de a inființa peluza. O peluză de mărime medie va fi instalată in câteva ore. Dacă optați pentru insămânțare, atunci costurile vor fi mai reduse. Cu toate acestea, este posibil ca gazonul să nu răsară in mod uniform și trebuie reinsămânțat pentru a fi la fel. Germinarea semințelor poate dura până la trei săptămâni. Insămânțarea e recomandată doar dacă dispuneți de o suprafață mare a grădinii.

Avantajele rulourilor de gazon
– sunt ușor de instalat;
– instalarea peluzei durează câteva ore
– rulourile sunt rezistente și pot fi instalate in orice perioadă a anului, cu excepția înghețului;
– necesită mai puțină apă decât cei însămânțat.

Vezi si: Amenajari cu piatra de rau- 36 de Idei pentru casa si gradina

Plantarea
Odată finalizată infrastructura, sepoate trece la plantat. In groapa săpată pentru plantarea florii se pune și pământ fertil pentru a o ajuta să se prindă. Apoi planta se va uda frecvent la început. Cele mai bune perioade pentru plantat: primăvara și toamna.

Materialele auxiliare
Sunt cele ce dau farmec grădinii. Sunt mai mereu folosite: scoarța de copac, fie maro, fie roșu închis, piatra naturală, de diferite forme și culori.
Concluzia este aceea că amenajarea unei grădini nu e un lucru banal și rapid. Trebuie urmate câteva etape, dar, la final, vă veți putea bucura de tot farmecul: o grădină frumos amenajată, dotată cu sisteme de irigații și drenaj, bogată in plante și creată conform dorințelor voastre.

sursa foto