O opțiune privind împrejmuirea locuinței sau a delimitării spațiilor de pe terenul pe care-l dețineți, respectiv separarea grădinii de casă, o poate reprezenta un gard viu. Dincolo de faptul că acesta este mult mai aspectuos decât un gard propriu, realizat din lemn, fier, gardul viu are și avantajul de a fi „sănătos”, adică elimină noxele, îndepărtează substanțele toxice, dăunătorii etc.
GALERIE FOTO
Sunt, însă, câteva criterii de care trebuie ținut cont, cum ar fi plantarea anumitor plante pentru a oferi o anumită înălțime a gardului, o anumită culoare, cât să fie de stufos etc. Dar vom vorbi puțin mai târziu despre regulile ce țin de amenajarea unui gard viu. Pentru început, să prezentăm, pe scurt, câteva plante ce ne pot oferi un gard minunat.
Recomandare: 24 de modele de garduri pentru curti cu adevarat unice
Gard viu din iasomie. Este un gard minunat nu doar prin esteticul dat (frunze mici, dese, albe), ci și prin mireasma puternică pe care o emană. Este o plantă care va crește rapid – deci vă veți bucura repede de gard – și care va crește până la maxim 3 metri înălțime. Este o plantă care iubește soarele, deci gardul poate fi plantat într-o zonă unde bat razele de soare.
Un gard impresionant prin frumusețe, desiș, este dat de Leylandii. Este o specie de chiparos care crește la fel de rapid, cam un metru pe an. Este comună printre cei care au dorit să-și delimiteze spațiile, este accesibilă la preț și poate rezista foarte bine în bătaia vântului, fără a fi afectată într-un fel. Tot ca și avantaj, reprezintă o barieră fonică foarte bună. Deci, merită investiția!
Vezi si: Idei inovative pentru mascarea gardurilor din plasa de sarma pe care cu siguranta nu le stiai
Laurul englezesc reprezintă o altă opțiune pentru un gard viu, crescând cu până la 50-60 cm pe an. Este o plantă veșnic verde și care se dezvoltă frumos dacă are parte de apă suficientă și lumină. Totuși, fiți atenți la solul unde-l plantați. Nu se împacă deloc bine cu solul foarte umed. Laurul englezesc este, de asemenea, comun printre cei care au optat pentru gard viu și poate fi tăiat în diverse forme; amenajat după preferințele fiecăruia.
Dar ce ziceți de un gard viu din Thuja plicată sau cedrul roșu? O astfel de plantă crește, anual, cu 65-70 cm și rezistă foarte bine și la temperaturi foarte mici, în sezonul rece, adică care ajung și la -25 grade Celsius.
Nu-n ultimul rând, recomandăm și Mirtul de ceară, o plantă cu origini în Statele Unite ale Americii. Rezistă foarte bine la temperaturi ridicate, chiar și pe caniculă. În plus, nu este o plantă care să aibă nevoie de îngrijiri excesive.
Pașii, pe scurt, pentru amenajarea gardului viu
Primul lucru de care trebuie ținut cont este acela de a observa ce plante se pliază pe spațiul de care dispuneți, și nu doar ca suprafață, ci și ca și condiții: umiditate sau foarte mult soare, umbră sau lumină, ce fel de sol aveți. În cazul unei grădini de mici dimensiuni, optați pentru plantele agățătoare: glicină, clematis, trandafir, sprijinite pe gard, spre exemplu.
Vine rândul plantării propriu-zise. Soiurile fiind alese, trebuie doar să calculați distanța de plantare, pentru că fiecare plantă se pune-n pământ la o anumită distanță una de alta. De exemplu, soiurile de plante care cresc mult in inălțime vor fi plantate cu distanțe mai mari intre ele. De exemplu, pentru un gard viu de tuia, care nu crește mai mult de 130 cm, trebuie plantați doi arbuști pe 1 metru liniar. Nici mai mult, nici mai puțin. Dacă plantele cresc mai bine de 130 cm, plantați doar una pe un metru liniar.
Recomandare: Garduri din lemn deosebite pe care trebuie sa le vezi
Contează foarte mult ca, la inceputul plantării, să le udați bine, să aibă solul umed. Inaintea inghețului, aveți grijă să protejați bine planta, respectiv solul, folosind un mulci, dar și pereți de protecție.
Cât despre ingrijire, imediat după ce plantele au crescut, trebuie tunse pentru a le aduce la același nivel. Astfel, vor crește uniform. Trebuie tunse insă regulat, pentru a deveni mai dese, mai stufoase, pentru a lua forma de gard viu. Nu același lucru se aplică și-n cazul gardurilor vii din flori, care, din contră, trebuie tunse mai rar pentru a nu-și pierde esteticul.
Așadar, un gard viu este fascinant, este frumos, asigură un mediu mai sănătos, dar trebuie și ingrijit pe măsură. Arbuștii ii puteți achiziționa fie din sere, fie din florării, dar apelați pentru consiliere și pentru a face o treabă excelentă și la firmele de peisagistică.