Flori si plante ce dau culoare grădinii chiar și iarna – pentru gradini superbe indiferent de anotimp

Dacă stați la case veți constata că, toamna târziu, plantele din grădină incep să se ofilească, iar spațiul vostru frumos amenajat, odată verde, va avea un aspect plictisitor care va ține până spre primăvară. Trebuie să știți, insă, că o grădină in aer liber poate arăta minunat și pe timpul iernii. Există plante și arbuști care fac față gerului și dau și culoare grădinii voastre când nici nu vă așteptați. Vom vorbi despre câteva plante care rezistă in sezonul rece și care, culmea, chiar infloresc iarna.

Gradina cu flori multicolore

 

GALERIE FOTO



In primul rând, trebuie amintite coniferele perene. Ne-am obișnuit cu ele. Este vorba despre molid, pini, care ne fac curtea mai frumoasă, și, de sărbători, pot fi impodobiți acolo, in grădină. Puneți luminițe, câteva globulețe și un vârf tradițional și iată că aveți nu numai un pom impodobit, dar și verdele mult dorit in grădină.

Recomandare: Cum sa ai flori mai mari si mai dese la muscate

Miscanthus este o plantă mai puțin cunoscută la noi in țară, purtând denumirea și de iarba elefantului. Este o iarbă care crește rapid, rezistă iernii și formează un fel de gard viu. Deci, ca și decor, va fi foarte interesantă iarna, in grădină, dacă este plantată de jur imprejurul spațiului. Totuși, nu vă așteptați ca iarna să arate ca primăvara, spre exemplu. Rezistă sezonului rece, dar iși pierde frunzele,lăsând la iveală tulpinile inalte. Veți avea insă un gard viu, chiar și unul maro.

Ovăzul sălbatic este o altă soluție pentru infrumusețarea grădinii iarna. Diferă de celelalte cereale prin faptul că nu are spic. Tulpinile acestuia, ca niște nuiele sau mai degrabă ca penele păsărilor, vor arăta minunat la suprafața terenului. De asemenea, va fi de efect și odată așternută zăpada, când aceste pene vor ieși timid de sub stratul de omăt.

Vezi si: Gradini rustice cu flori – 17 idei superbe pe care tocmai le-am descoperit

Poate cele mai arătoase vor fi tufele de Red Twig cae vor da cu adevărat culoare grădinii pe timpul iernii. Alb și roșu vor crea un colț minunat pe terenul cultivat de lângă casă. Va fi, practic, un colț specific sărbătorilor de iarnă. Poate ajunge până la o inălțime de 8 metri.

Saxifraga este o plantă interesantă, rezistă celui mai aprig ger, dar și solului lipsit de apă. Așadar, este o plantă optimă pentru grădină atât pe timpul verii, dar și iarna. Vorbim despre o plantă târâtoare, cu frunze verzi, rotunde, flori mov. La suprafața frunzelor are mici țepi care o protejează de vântul puternic. Inflorește vara și are nevoie de cât mai multă lumină naturală. Așadar, contează foarte mult și locul unde o veți planta in grădină.

Iata si: Iată florile sănătoase tocmai bune de ținut în cameră

Iasomia de iarnă este de fapt un arbust decorativ; ajunge până la o inălțime de 3 metri. Partea interesantă este că arbustul inflorește incepând cu luna decembrie, iar florile nici că pot fi mai potrivite pentru sezonul rece: au forme de steluțe, sunt galbene sau albe și nu depășesc un centimetru. Infloresc iarna in zilele mai călduroase și fac față in continuare temperaturilor scăzute.

Recomandare: Decoratiuni minunate de gradina din colivii decorative si flori

Bergenia este o altă floare mult indrăgită in decorarea grădinilor iarna. Face parte din familia Saxifragaceae, provenind din Asia Centrală, din Afganistan până-n China, intâlnindu-se inclusiv in zona Munților Himalaya. Cea mai cunoscută este Bergenia cordifolia, mult iubită iarna. Are frunzele verzi pe timpul verii, iar iarna acestea devin roșiatice sau arămii și au formă de inimă. Florile sunt mici, au formă de trompetă și pot fi in nuanțe de mov, roz deschis sau albe. Se inmulțește incet și poate decora foarte frumos bordurile, trotuarele; practic, poate ingrădi spațiul verde.

Vezi si: Acesta este MOTIVUL pentru care trebuie sa pui cuburi de gheata in ghiveciul cu flori

Crucea voinicului sau Hepatica transsilvanica mai este cunoscută și sub denumirea de trei crai. Este o plantă decorativă, care crește la altitudini inalte. Planta produce flori albastre, mai rar albe sau roz, și inflorește din luna februarie și până-n luna mai. Poartă denumirea Hepatica deoarece florile au forma ficatului.

Din categoria plantelor suculente, care rezistă iarna, amintim de Sempervivum, o specie rezistentă la soarele puternic, dar și la umbră. Rezistă foarte bine iarna, când va trebui udată o dată pe lună.

O altă plantă interesantă este Rosularia sempervivum; are formă de rozetă, frunzele sunt plate, iar florile pot fi albe, galbene, roz sau mov. Este o plantă care rezistă și la -20 grade Celsius. Va fi udată doar atunci când solul este uscat la suprafață.

Recomandare: Decoratiuni surprinzatoare de toamna din bostani

Jovibarba heuffelii este tot o plantă perenă, tot in formă de rozetă, cu frunze suculente, iar tulpinile pot ajunge și la 20 cm inălțime. Florile sunt mari, albe sau galbene. Rezistă foarte bine pe timp de caniculă, dar și in frig.

Pentru a rezista și mai bine pe timpul iernii, aceste plante trebuie udate mai rar decât o faceți pe timpul verii. Eventual, udarea se face doar dimineața, pentru a absorbi apa in timpul zilei, când va fi mai cald. Aplică, la suprafață, adică la baza rădăcinii, un strat de paie, rumeguș pentru a feri solul de ingheț.

sursa foto