De ce să-ți pui lavanda în grădină. Efectele te vor uimi…

Lavanda (Lavandula angustifolia) este o planta perena cu inaltime redusa, originara din zonele europene cu clima mediteraneana, dar si din India sau Insulele Canare. Cunoscuta din cele mai vechi timpuri datorita calitatilor sale aromatice, in prezent este cultivata pe scara mare in scopul utilizarii in industria parfumurilor dar si in industria farmaceutica. In spatii mai mici, lavanda se utilizeaza in scop decorative fie ca planta de interior, in ghiveci, cat si ca planta decorativa sau pentru borduri florale. Specia s-a diversificat prin crearea hibrizilor: “lavandula hibrida”, “lavandula stoechas” si “lavandula intermedia”.

GALERIE FOTO



Aspect exterior

Lavanda este o planta cu inaltime maxima de 35-40cm si are forma unui arbust pitic, bogat ramificat pe o tulpina lemnoasa. Pe tulpina cresc numeroase frunze inguste (de unde si numele) cu aspect liniar, de culoare gri verzui, dispuse pe toata suprafata tulpinii semilemnoase. Florile foarte parfumate se dezvolta in partea superioara a fiecarei ramuri, avand forma de spic; au petale mici de culoare albastru-violet. Florile hibrizilor pot avea si culoare roz-violet, roz, alba sau lila. Ramificatiile tufei la maturitate, dupa 3 ani, poate ajunge la diametrul de 20-25cm.

Citeste si: Acestea sunt cele 9 plante de interior magice care atrag dragostea, bucuria si prosperitatea. Trebuie sa le ai!

Plantare si ingrijire

Lavanda (Lavandula angustifolia) se inmulteste prin seminte sau prin butasi. Inmultirea prin seminte este mai dificila, deoarece necesita conditii de dezvoltare bine controlate in privinta umiditatii solului, a temperaturii ambientale si calitatea solului. Inmultirea prin butasi este mai rapida si la indemana profanilor.

Spatiul adecvat bunei dezvoltari a plantei in aer liber trebuie sa intruneasca o serie de calitati: zona sa fie ferita de curenti puternici de aer; sa fie o zona luminoasa, bine scaldata de soare; solul sa fie moderat fertil, reavan si bine drenat.

Plantarea butasilor se face la distante de 20-25 cm, astfel incat sa fie posibila tunderea plantei o data pe an. In cazul in care doriti sa cultivati lavanda pe suprafata mai mare de teren, nu doar ca planta decorativa, atunci plantati butasii in randuri cu distante de 25-30cm intre ele, in scopul indepartarii buruienilor, iar intre plante este potrivita distanta de 20-25 cm astfel ca in timp sa se formeze o coroana bogata in ramuri si implicit flori.

Vezi si: Muscate (Pelargonium) mereu inflorite –  6 dintre cele mai importante secrete

Cresterea lavandei in ghiveci ca planta de interior se realizeaza destul de usor. Este bine sa amplasati ghiveciul in zone luminoase, udati planta cu moderatie o data la 10-12 zile si indepartati apa in exces care ramane in farfurioara de sub ghiveci. Lavanda nu prefera umiditatea in exces nici ca planta de interior, nici in gradina.

La ce anume te ajuta lavanda in curte?

Poti crea borduri frumoase din lavanda

Daca vei alege lavanda ca si planta pentru a crea un gard viu atunci din iunie si pana la inceputul toamnei vei avea parte de mireasma ei imbietoare. Nu se ingrijeste greu, trebuie udata moderat si nici  nu este o planta pretentioasa la pamantul in care este plantata. Mai mult decat atat este o planta care poate rezista chiar si 20 de ani, lucru greu de trecut cu vederea.

Recomandare: Este sau nu buna berea pentru flori

Miros relaxant de spa chiar la tine acasa

Lavanda are un miros imbietor si relaxant. Plantand-o la tine in curte vei avea parte de rasfat zi de zi. Mai mult decat atat in luna august ii poti culege florile, le poti usca si pastra apoi pe timpul iernii in casa. Vei avea o casa parfumata si fara molii.

Tine insectele si tantarii la departare de curtea ta

Chiar daca tie ti se pare ca are un miros incantator, ei bine insectele nu il pot suporta. esti inebunit vara de tantarii din curte? Atunci planteaza o bordura de lavanda pe alee si tantarii vor fi istorie.