De câte feluri sunt mușcatete – Cele mai bune soiuri pentru balcon și grădină

Mușcata este o plantă populară, întâlnită mai ales la bunici, atât pe balcon, în ghivece, dar și-n grădină. Are culori vii, un miros plăcut și, dincolo de aceste aspecte ce țin de estetic, este și o plantă „sănătoasă” care poate fi îngrijită ușor. Dar oare câte soiuri de mușcate întâlnim? Ei bine, vom vorbi pe scurt despre cele mai populare tipuri de mușcate.

GALERIE FOTO

 



Pelargonium zonale este cea mai populară dintre mușcate. Are frunze rotunjite, iar florile mici se găsesc tocmai în vârful unei lungi tulpini. Florile au culori pastelate, alb, roz, dar și culori vii, cărămiziu, roșu puternic.

Mușcatele curgătoare sunt cele mai potrivite pentru ghivecele atârnate, pentru jardiniere. Atârnate la balcon, mușcatele de un roșu aprins vor da așa de bine în efect cu albul pereților casei, spre exemplu. Exact acea imagine a unei case tipic românească. Frunzele acestui tip de mușcată sunt precum cele de iederă, iar tulpinile lungi se apleacă peste ghivece. Mușcatele curgătoare înfloresc tot anul, iar florile sunt albe, roz, violet, roșii.

Foarte interesantă este mușcata nobilă sau mușcata englezească, cum mai este cunoscută. Are cele mai mari flori dintre toate tipurile de mușcată, iar de cele mai multe ori acestea sunt bicolore. Tot interesant este faptul că și culorile sunt perfect combinate: violet cu lila, roșu cu roz, alb cu ușoară tentă roșiatică etc.

Cele mai indicate pentru a fi plantate în grădină sunt mușcatele parfumate. De ce? Pentru că aceste mușcate au un parfum similar lămâiței, mentei, și atunci ține la distanță muștele și țânțarii. In plus, aceste mușcate parfumate au flori mici, dar cu un frunziș bogat.

Recomandare: De ce să-ți pui lavanda în grădină. Efectele te vor uimi;

Puțini știu insă că ea are proprietăți miraculoase. Geranium, căci la ea ne referim, la mușcata cu flori roșii, este frumoasă, dar dincolo de estetic, de faptul că ne infrumusețează casa, este și o plantă medicinală. Mușcata are proprietăți antibacteriene, antiinflamatorii și antireumatismale. Iată cum intr-o singură frază am spus atât de multe.

Mușcata a fost folosită de vracii din popor incă din anii 1.500, constatându-se că, in lupta cu microbii, este cu mult peste calitățile usturoiului. Da, ați auzit bine! Iar cea mai bună este mușcata cu frunze mari, palmate.

Citeste si: Idei noi si practice pentru a refolosi anvelopele scoase din uz – ceasul este preferatul nostru

Mușcata este o floare care se ofilește rapid și e nevoie ca periodic să-i fie rupte vârfurile frunzelor uscate, pentru a lăsa loc creșterii altora noi. Mirosul mușcatei, puternic, dar plăcut, ajută la relaxare, la alungarea energiilor negative. Tocmai de aceea, pe lângă efectele curative, fiind plantă ce luptă, prin produsele obținute, contra cancerului, ajută și la voia bună din familie, la relaxare. De aici și vorba că toți ar trebui să avem măcar o mușcată in casă.

sursa foto