Cum sa faci suporturi pentru ca plantele sa creasca vertical – 21 solutii ingenioase pentru spatii limitate

Persoanele care doresc sa adopte un stil de viata sanatos incearca sa isi cultive singuri gradinile folosind doar ingrasaminte naturale. Gradinile mici insa nu ne permit cultivarea tuturor legumelor de care avem nevoie astfel ca de multe ori va trebui sa alegem intre rosii, castraveti, pastai sau dovlecei. Folosirea unor suporturi verticale care sa le permita legumelor agatatoare sa creasca in sus poate insa sa rezolve problema spatiului, oferind si un  design incantator gradinii. In cele ce urmeaza va vom prezenta o colectie de fotografii cu diferite tipuri de suporturi vericale pentru legume care speram sa fie o sursa buna de inspiratie pentru persoanele pasionate de gradinarit.

Araci legume

 

GALERIE POZE

 Exista o varietate mare de suporturi verticale pentru legume agatatoare care pot sa fie achizitionate de la marile magazine cu produse pentru gradina, insa puteti sa incercati sa va amenajati si singuri un astfel de suport. Aracii sunt cea mai simpla solutie care pot sa ofere sustinere tinerelor plante dar si posibilitatea de dezvoltare in sus pentru a beneficia de mai multa lumina si caldura. O alta solutie facila sunt cadrele din lemn de care se leaga sfori pentru a permite castravetilor, fasolelor, sau dovleceilor sa creasca mai rapid.

Suporturile metalice simple sau extensibile reprezinta o alta solutie pe care o puteti utiliza pentru a permite dezvoltarea rapida a legumelor cataratoare. Scaritele de diferite dimensiuni, suporturile din lemn sprijinite de garduri sau ziduri sau paletii din lemn transformati in astfel de suporturi sunt alte solutii facile care se pot utiliza in orice gradina. Cele mai moderne suporturi verticale sunt reprezentate de plasele din material plastic cu ochiuri de diferite marimi care se monteaza usor si au o rezistenta foarte buna la intemperii. Plasele din sarma, suporturile circulare sau cele cu forme conice sunt alte optiuni disponibile pe care le puteti folosi in gradinile voastre de legume.

Daca doriti sa profitati de orice spatiu din curte puteti sa amenajati una sau mai multe arcade care sa formeze un culuar umbros deasupra unei alei sau a unei banci din gradina. Legumele vor avea spatiu suficient pentru a creste iar dumneavoastra veti avea un loc racoros unde sa va puteti relaxa in zilele caniculare de vara.

Speram ca v-au placut aceste fotografii cu suporturi verticale pentru legume cataratoare si ca le veti distribui si prietenilor vostri care locuiesc la casa si carora le place sa isi cultive singuri legumele.

Sursa foto