Cum Ne Producem Singuri Răsadurile De Legume și Flori

Suntem anumite legume, și amintim aici mazărea, fasolea, dar și flori precum rozeta, zorelele care cresc și se dezvoltă mai repede, acestea fiind semănate primăvara timpuriu, direct în grădină. Avem însă și legume precum țelina, roșiile, vinetele și flori ca garoafele, gura leului, parfumata regina-nopții care, pentru buna dezvoltare, necesită temperaturi mai ridicate și alte condiții pentru creștere. Având nevoie și de un timp mai îndelungat de a se dezvolta, inițial, acestea se pun în răsadnițe care, ulterior, se amenajează în răsaduri și, abia la final, ajung în pământul din grădină.

 

GALERIE FOTO

 



Ideal ar fi să beneficiați de bălegar proaspăt și de un toc. Ei bine, tocul este un suport alcătuit din scânduri de 1,5 m lățime, înălțimea de aproximativ 30 cm, iar lungimea de 4 metri. Veți așeza tocul deasupra unui pat de bălegar proaspăt, încălzit, iar peste tocul respectiv e indicat să aplicați un geam (ramă) de 1,50 m lungime și 1 metru lățime, acoperit cu rogojini. Cu timpul sub „acoperișul” creat, bălegarul se va încălzi din nou. În interiorul acestui toc introduceți pământ de țelină amestecat cu mraniță – un bălegar vechi, putrezit, nisip, în strat de circa 18 cm grosime. Odată încălzit bine pământul puteți trece la semănat. Atenție! În timpul încălzirii solului, e posibil să apară și buruieni pe care e bine să le distrugeți.

Vă apucați, așadar, de semănat și puneți semințele rărit, cam la 2-3 cm unele de altele. Veți acoperi semințele fie cu pământ, fie cu mraniță. Rogojinile vor fi fixate bine pe toc până apar primele plante. Abia după aceea puteți da la o parte rogojinile pentru ca plantele să beneficieze de lumină. Răsadurile trebuie aerisite când este cald afară, udate, repicate și rărite, la nevoie. Pe timpul nopții, e indicat să acoperiți răsadurile cu rogojina. Va fi mai frig.

Recomandare: Cum asezam legumele in gradina. Care sunt prietenii si care dusmanii

După ce au trecut 40-60 de zile, vremea este favorabilă, pământul mai cald, puteți scoate răsadurile și le puteți planta direct în grădină. Vă veți da seama când răsadul este bun dacă este scund, tulpina este mai groasă, are 4-6 frunze și un mănuchi de rădăcini.

E bine de știut că, înainte de a fi scoase, răsadurile trebuie să se acomodeze încet-încet cu lumina, cu clima de-afară, ceea ce înseamnă că-n ultimele trei, patru zile trebuie lăsate cât mai mult în aer liber și-n lumină.

Citeste: Idei pentru gradina de legume de pe langa casa ta

De asemenea, menționăm că, acolo unde nu sunt posibilități de a realiza tocuri sau răsadnițe, puteți păstra semințele în lădițe acoperite și amplasate în camere cu căldură. Există și varianta păstrării plantelor în cuburi nutritive. Practic, se realizează un amestec din șase părți mraniță, două părți rumeguș și o parte pământ. La 1 kilogram de amestec adăugați 3 grame de superfosfat și circa 5 grame cenușă.

Se amestecă bine, se obține o pastă ce va fi pusă în lădițe. Se fac practic cuburi unde vor fi așezate semințele. Se vor pune cât două semințe, cuburile așezate în lădițe vor fi amplasate într-o cameră unde temperatura nu scade sub 15 grade Celsius. Menționăm că pământul trebuie să fie permanent umezit.

Pământul cel mai bun pentru răsadnițe reprezintă un amestec de mai multe tipuri de sol și asta deoarece fiecare cultură are anumite cerințe. Se folosește ca sursă de încălzire un amestec de materiale organice, iar cel mai bun biocombustibil să-i spunem așa este gunoiul de grajd de la animale. Acest pământ nu va fi așezat în răsadnițe până nu va fi dezinfectat chimic. Este și cazul semințelor care, de asemenea, trebuie dezinfectate înainte.

Vezi si: Este sau nu buna berea pentru flori

Așadar, nu e deloc ușor, trebuie respectate toate condițiile, clima adecvată, cutiile pentru depozitat, când trebuie făcută aerisirea, când trebuie acoperite pentru ca, la final, după 40-60 de zile, să aveți parte de răsaduri tocmai bune de plantat în propria grădină.

sursa foto