Alegerea unui mod de alimentatie sanatos a facut ca tot mai multe persoane care locuiesc la casa sa isi cultive singuri legumele dar si creasca gaini pentru oua si carne. Daca amenajarea straturilor de legume nu este foarte dificila, construirea unui cotet pentru legume poate sa ridice anumite probleme in special persoanelor care nu au experienta in astfel de proiecte.
Avantajul este ca exista numeroase tipuri de cotete pe care le puteti construi, adaptate atat spatiului disponibil cat si numarului de gaini pe care doriti sa le cresteti. In continuare va vom prezenta o colectie de fotografii cu diferite tipuri de cotete de gaini si etapele importante pe care va trebui sa le parcurgeti in construirea acestora.
GALERIE POZE
Pentru a va asigura ca veti construi un cotet suficient de mare si care sa le ofere gainilor toate conditiile de care au nevoie va trebui sa urmati urmatorii pasi:
- Stabiliti numarul de gaini pe care il veti creste
Numarul de gaini va determina dimensiunile cotetului. Daca nu aveti experienta, incepeti cu 3-4 gaini, insa cotetul poate sa fie putin mai mare in cazul in care va veti hotari sa suplimentati numarul acestora. Costul suplimentar este mult mai mic decat cel necesar pentru o eventuala extindere a cotetului. Un cotet mai mare pentru 15 gaini va trebui sa aiba dimensiuni de aproximativ 2 x 1 x 2 metri.
Vezi si: Idei inovative pentru mascarea gardurilor din plasa de sarma pe care cu siguranta nu le stiai
- Faceti un plan al cotetului
Odata stabilit numarul de gaini veti avea nevoie de un plan detaliat al cotetului. Cautati un plan pe internet sau puteti sa faceti singuri schitele notand dimensiunile partilor componente. In functie de aceste dimensiuni veti putea sa calculati necesarul de materiale pentru construirea cotetului.
- Cuibarele
Cuibarele sunt cutiile in care gainele se vor oua. Un cuibar larg si confortabil va incuraja gainele sa il foloseasca si sa nu cate alte spatii in afara cotetului. Pentru o colectare facila a oualor puteti sa puneti cuibarele in spatele unor usi rabatabile. Numarul de cuibare depinde de numarul de gaini pe care le aveti, iar regula dupa care trebuie sa va ghidati este un cuibar la 2-3 gaini.
Citeste si: Cele mai frumoase casute pentru pasarile din gradina voastra
- Suporturi si scari
Gainilor le place sa doarma la inaltime astfel ca va trebui sa amenajati in cotet mai multe rafturi sau suporturi din lemn pe care acestea sa le foloseasca. In plus, amenajarea acestor rafturi la inaltime le va permite gainilor sa evite acarienii, paduchii si bacteriile care se gasesc de obicei la sol. Nu amplasati rafturile deasupra zonei de mancare deoarece aceasta se va umple de puf, pene si mizerie.
Recomandare: Folosirea tevilor din PVC in proiecte DIY pentru gradina – idei inovative si practice
- Hranitoare si adapatoare
Hranitoarele si adapatoarele ar trebui sa fie montate in apropierea intrarii pentru a le putea monitoriza si alimenta cu usurinta. Este ideal sa aveti mai multe astfel de hranitoare si adapatoare pentru ca toate gainile sa aiba acces cu usurinta fara sa fie nevoie sa se ingramadeasca.
- Izolatia
Gainile se imbolnavesc foarte usor astfel ca au nevoie de un spatiu interior calduros, in special pe timpul iernii. Incercati sa izolati bine peretii cotetului pentru a asigura o temperatura constanta si folositi un asternut din rumegus sau paie pentru a asigura o izolatie buna la sol.
Citeste si: Decoratiuni si ornamente incantatoare de gradina din arbusti
- Ventilatia
Ventilatia este la fel de importanta ca izolatia astfel ca veti avea nevoie de guri de aerisire sau ferestre care sa se poate deschide atunci cand temperaturile sunt ridicate.
Speram ca v-au placut aceste fotografii cu diferite tipuri de cotete de gaini si ca le veti distribui si prietenilor vostri care apreciaza proiectele DIY pentru case si gradini.