Cum sa ingrijesti copacul banilor, ca sa aiba cea mai frumoasa coroana

Crassula, copacul banilor sau Arborele de jad cum mai este numit se spune ca aduce bunastare in casa. Asa ca puteti sa aveti printre plantele decorative si un copac al banilor care, culmea, nu este pretentios, greu de ingrijit. Este originara din Africa de Sud sau Madagascar si are, in general, frunzele rotunde, carnoase. Este planta care prefera lumina, dar nu pe cea directa. Cand este expusa prea mult la lumina sau direct isi schimba culoarea frunzelor in una rosiatica pe margini. Altminteri, frunzele sunt de un verde inchis.

 

GALERIE FOTOCrassula are flori albe sau roz pal care apar in perioada sezonului rece, atunci cand nu are parte de asa multa lumina. Florile sunt asemanatoare unor stelute, foarte frumoase si cu un miros placut . Este indicat sa o udati rar si doar atunci cand pamantul s-a uscat bine dupa udarea anterioara.

Vezi si: Sporul casei, de la plantare la ingrijire – totul despre floarea care va aduce belsug

Desi nu este o planta pretentioasa, suporta cu greu frigul, trebuindu-i-se asigura iarna temperaturi undeva la 12 grade sau putin mai ridicate. Vara insa e sezonul ei, la temperaturi intre 22 si 26 grade Celsius.

Odata ce creste, Crassula trebuie transplantata intr-un ghiveci mai mare. Specialistii recomanda tunderea Copacului banilor primavara pentru a i se indesa coroana. Tunderea ei se face identic ca la bonsai. Deci, multa atentie, migala si timp sa aveti. De asemenea, e bine sa-i adaugati fertilizatori din primavara pana-n luna octombrie, dar numai o data pe luna. Fertilizantul fie il procurati din magazine, cautand cele pentru plante de interior, fie apelati la specialisti si procurati unul special pentru plante suculente, pentru cactusi. Asa va trece cu bine peste sezonul rece.

Iata si: Orhideea, totul despre îngrijire , o înflorire bogată și mai ales rețeta înmulțirii

Inmultirea Arborelui de jad se face prin butasi de frunze sau ramuri, de preferat in lunile calde. Mare atentie si la pamant; este nevoie de un sol cu drenaj optim, pentru plante suculente.

Aceasta planta este folosita de designerii Feng Shui deoarece se considera ca aduce bunastare casei. Chiar sunt specialisti Feng Shui care ingroapa in pamantul plantei bani cu gandul ca se vor inmultii sau cel putin vor aduce prosperitate familiei.

Arbore de jad chiar daca nu este o planta pretentioasa, totusi e bine sa o tineti departe de pisici. Contine o substanta toxica pentru feline, ducand la aparitia a tot felul de dermatite.

Citeste si: Ingrijirea si inmultirea celor mai frumoase soiuri de muscate

Ideea e ca pentru a-i merge bine, Arborele de jad trebuie asezat intr-un loc unde sa beneficieze de aer si lumina, dar nu una directa. Adica, poate sta foarte bine pe o terasa, un balcon, unde soarele nu va bate direct in planta. Nu trebuie exagerat cu udatul, ci doar atunci cand solul este uscat bine.

Cassula, Copacul banilor sau Arborele de jad poate fi procurata din florarii, fiind de mici dimensiuni. Totusi, nu va temeti ca asa va fi mereu. Planta va creste si va semana cu un arbore in miniatura. Daca beneficiaza de suficient soare si apa, planta se va dezvolta foarte frumos, ca un adevar arbore. Daca nu, va creste haotic, dar poate fi apoi indreptata, prin arta taierii bonsaiului.

Ca si design, este preferata de multi. Sta foarte bine intr-un ghiveci mare, in dreptul usii de la intrare, in fata casei. Poate arata foarte bine si intr-un living spatios, scaldat in lumina soarelui.

sursa foto