Cine beneficiază de un colț verde în spatele casei își poate amenaja și o cascadă; diminețile vor fi mai frumoase când veți savura cafeaua și veți admira susurul apei, iar serile relaxante. Și poate vă gândiți câte lucruri, cât efort implică o astfel de investiție. Nu este chiar un capăt de lume, credeți-mă! Dacă dispuneți de timp liber, îndemânare și răbdare puteți purcede la treabă. Țineți cont că o cascadă în grădină va da un farmec aparte zonei, va aduce plus peisajului. Să nu mai vorbim de liniște și relaxare.
GALERIE FOTO
Ce trebuie luat în calcul înainte de toate? Ei bine, e indicat să analizați zona și să vedeți unde s-ar încadra, unde ați putea-o poziționa, dacă va curge într-un iaz sau direct pe pietre, care va fi înălțimea, raportată la suprafața grădinii, ce volum de apă este necesar pentru buna funcționare, cât de tare ar trebui să se audă, facem fundație sau o ridicăm direct din pietre.
Recomandare: Cascade de flori curgatoare – decoruri superbe pentru terasa si gradini
Sunt lucruri foarte importante pe care e bine să puneți accent. Nu puțini au fost cei care au pornit la proiectarea unei cascade și s-au trezit că aceasta este prea mare raportată la suprafața iazului, spre exemplu. Nu-n ultimul rând, gândiți-vă bine dacă mergeți pe partea utilizării unui șanț sau realizați o cascadă „naturală” din sol și roci. Ideea este că, în ambele cazuri, trebuie excavate mai multe niveluri care duc la iaz dacă dispuneți de o pantă naturală, fie realizând o pantă folosind solul, instalând furtun sau pietre.
Vezi si: Cascade de gradina din piatra – hai sa vezi ce de modele frumoase!
Urmează să luați în calcul și sunetul cascadei. În mod normal, conform celor spuse de specialiști, cascada ar trebui să aibă cel puțin 200 litri de apă pe minut. Cine dorește un volum de apă mai mare, poate căuta o pompă cu debit mai mare.
Tot în realizarea sunetului dorit, trebuie verificat cât de departe scade apa și la ce nivel se încadrează. Puteți face testul cu ajutorul unui furtun și a unei găleți.
De ce mai aveți nevoie? De câteva materiale. Și vorbim aici despre: căptușeală din cauciuc (în cazul în care nu se merge pe fundație din beton), o pompă, pietre, conducte pentru circularea apei. În alegerea pompei potrivite, țineți cont de înălțimea și lățimea cascadei.
Indicat, în cazul în care în iaz aveți plante sau animăluțe, ar fi să instalați și un filtru biologic în partea superioară a cascadei. Va menține apa curată permanent.
Citeste si:Cascade si fantani arteziene de gradina – cele mai frumoase modele
Sfaturi utile:
– e bine să țineți cont de faptul că, înainte de a proiecta cascada, când vine vorba despre alegerea locului, vedeți ca-n preajmă să existe și o sursă de electricitate pentru a conecta pompa de apă.
– săpați și excavați pământul unde va fi montat iazul sau mica cascadă și apoi acoperiți groapa cu o membrană de cauciuc, specială pentru piscine/iazuri artificiale.
– după ce fixați bine membrana cu pietricele, pot fi și decorative, turnați prundiș pe fundul gropii și-l stropiți.
– pentru a împrăștia uniform apa, folosiți pietre late, iar amenajarea porniți-o de jos în sus pentru a asigura stabilitatea cascadei.
Recomandare: Mini cascade de gradina unice care va vor impresiona
– puteți folosi și mortal pentru a le fixa mai bine și pentru mai mult timp;
– aveți nevoie de un sistem electric de recirculare a apei, iar pompa vă va fi indicată de către specialiștii în domeniu ținând cont de mai multe caracteristici.
Mai pe scurt, iată principalii pași:
– concepe un plan pentru a ști de unde să începi, cum să continui și cum să finalizezi;
– achiziționează doar materiale de calitate ponturi o rezistență în timp
– pune primii pași în proiect
– realizează designul cascadei
– umple iazul cu apă și relaxează-te de vedere, susur etc.