Cine nu e doritor, mai ales in perioada sezonului cald, să stea in propria grădină, intr-un foișor frumos amenajat, la un grătar cu prietenii? Odată ce deții o casă și dispui și de teren mai măricel e și păcat să nu-ți amenajezi un foișor unde să te relaxezi, să te simți bine cu cei dragi. Poți să-ți savurezi cafeaua dimineața, iar seara să o petreci cu prietenii.
GALERIE FOTO
In articolul acesta vă vom arăta câțiva pași pentru construirea unui foișor in grădină cu grătar. Mai intâi de toate, aveți nevoie să puneți la punct câteva detalii importante:
– să alegeți locul unde veți amplasa foișorul
– optați pentru un model anume
– achiziționați toate materialele necesare
– realizați fundația, pentru că este nevoie dacă construim unul din cărămidă, mai ales;
– placați podeaua
– construiți acoperișul.
Citeste si: Gratare din caramida – V-am pregatit 16 modele simple din care sa va inspirati
In mare, cam acestea ar fi etapele. Proiecte de realizare a unor foișoare sunt multe, toate având la bază preferințele clienților. Mai mult, in foișorul despre care vom vorbi vom incorpora și un grătar realizat tot din cărămidă ca și construcția in sine.
Primul pas după realizarea fundației este acela de a trece la ridicarea pereților, așezând cărămizile in forma dorită și stipulată in proiectul de execuție intocmit. Pe un teren spațios, ideal ar fi să realizați un foișor in formă de octogon. Este mare, spațios și puteți amenaja cum doriți interiorul, inclusiv construi lejer un grătar de bună calitate. După ce ați realizat zidurile, treceți la acoperiș care va fi construit cu ajutorul unor căpriori. Din cărămizi veți realiza un spațiu destinat depozitării lemnelor de foc, un altul dedicat grătarului in sine și alături veți amenaja, tot din cărămizi, masa unde veți putea servi preparatele. Sau eventual unde le veți pregăti. Nu uitați de coșul de fum. Și la fel de important este și esteticul construcției, cuptorul putând avea și arcadă. Ideal ar fi să amplasați și o chiuvetă cu apă, pentru a nu vă deplasa in casă de fiecare dată când aveți nevoie. E bine să vă amenajați in foișor toate cele necesare pregătirii preparatelor.
Dar un foișor poate fi realizat și din lemn, și atunci și costurile construcției sunt mai mici. Și construcția in sine este mult mai ușoară. Lemnul arată foarte bine in grădină, dar, in același timp, trebuie tratat cu bait și lac pentru a avea o rezistență indelungată. Un astfel de foișor poate fi ridicat din cherestea sau din bușteni așezați unii peste alții. Iată și etapele construirii unui foișor din lemn:
Recomandare: Foisoare si pergole incantatoare pentru curti si gradini
– după alegerea locului, verificați ca suprafața să fie netedă, dreaptă.
– gropile pentru amplasarea stâlpilor de susținere trebuie să aibă in medie cam un metru adâncime. Fixați stâlpii in gropi, adăugați cimentul și așteptați aproximativ două zile să se intărească cum trebuie.
– amenajați podeaua care este foarte importantă și unde trebuie lucrat cu atenție și răbdare.
– la acoperiș, amplasați grinzile orizontale in vârful stâlpilor și fixați-le cu șuruburi. Fixați căpriorii in grinzile superioare, la un capăt, și in butucul din centru, la celălalt capăt. Vor fi prinși in șuruburi. Partea superioară a acoperișului poate fi realizată din lemn lăcuit sau tratat chimic pentru a rezista intemperiilor.
In ceea ce privește grătarul in sine, trebuie stabilită dinainte dimensiunea acestuia. Pentru ați da seama mai bine ce dorești, așează pe podeaua foișorului câteva cărămizi, in formă dreptunghiulară și așa vei decide cât va fi și grill-ul, pe care-l poți și achiziționa. In general, 9-11 cărămizi in inălțime ar putea stabili cât de inalt va fi grătarul. Nu trebuie să fie scund pentru a te apleca, dar nici prea inalt pentru a te incomoda. Odată analizată dimensiunea, ai grijă să calculezi și numărul cărămizilor necesare. Și alege materiale rezistente la umiditate și căldură puternică. Optează pentru cărămizi refractare, dar și pentru cele speciale pentru coșul de fum.
Citeste si: 15 idei SUPER TARI pentru amenajarea unei terase cu gratar
Cât privește materialul folosit la grill, vei avea de ales intre cărămidă și piatră. Dacă optezi pentru un grill din cărămidă, mergi pe cărămida refractară. Dacă vrei un grătar din piatră, vei avea nevoie și de răbdare deoarece va trebui să alegi pietrele care sunt asemănătoare și care se potrivesc. Mai mult, mergând pe ultima alegere, va trebui să fi mereu atent pentru a face un grill drept. Și, la fel ca și-n cazul cărămizii și a pietrei, vine și rândul să optați pentru finisarea grill-ului: faianță sau gresie. Și aici gusturile diferă, iar alegerea vă aparține. Dacă foișorul este deschis, ideal ar fi să mergeți pe gresie, material mai rezistent ce-i drept.
Citeste si: Piese de mobilier rustic pentru gradina – modelul NR. 5 chiar mi-l doresc
Și trecem la partea de construcție a grătarului. Cărămizile vor fi lipite unele de altele folosind mortar, un amestec format din ciment, nisip și apă. Nu uitați să folosiți la fiecare nivel bolobocul pentru a dispune de suprafețe drepte. Surplusul de mortar va fi indepărtat cu ajutorul unei perii rigide, doar după uscarea acestuia. la final, cărămizile vor fi șlefuite cu ajutorul polizorului unghiular. Cât privește turnarea plăcii pentru vatra grătarului, veți realiza un cofraj cu o lungime de 2 m și lățimea de 80 cm. Pe fundul acestuia, așezați o bară defier-beton pentru susținerea suplimentară a grillului. Se va turna in cofrajul realizat, se va nivela cu o mistrie și va trebui să așteptați uscarea, care va dura ce-i drept și o săptămână. Cuptorul grătarului va fi construit integral din cărămidă refractară. La final, creați din cărămizi un acoperiș care va avea formă dreaptă sau de arc, lăsând spațiu pentru coșul de fum.
Nu e dificil de construit un foișor; e important să aveți răbdare și indemânare. Ar fi și păcat insă să nu dispuneți in grădină de un loc amenajat pentru grătar, mai ales dacă și beneficiați de ceva teren.