La țară sau chiar în grădina din curtea casei, vara, nimic nu e mai plăcut decât un duș, iar dacă-l construiți singuri aveți și o satisfacție personală. Cabina poate fi realizată cum doriți voi, personalizată, iar incălzirea provine direct de la soare. Tocmai pentru că va beneficia de incălzire solară, locul de amplasare a dușului trebuie să fie insorit. Vom prezenta pe scurt pașii pentru realizarea unui duș de vară, cum l-am numit noi, alimentat doar cu energie solară, de la care putem avea parte și de apă caldă pentru alte nevoi, dar dotat și cu iluminat pe timpul nopții. Deci, plăcerea unui duș poate avea loc și la miezul nopții. Iar partea interesantă a acestui proiect este aceea că scăpați de cheltuielile legate de consumul de energie electrică.
GALERIE FOTO
Aveți nevoie, normal, de izolație reflectorizantă, de un acoperiș transparent, toate acestea pentru colectarea și păstrarea căldurii solare. Pentru un efect mai mare de furnizare a apei calde, puteți folosi și un panou dublu, cu capac termic de sticlă. Iată, mai in detaliu, toate cele necesare proiectului nostru: construire duș de vară:
Recomandare: 28 de Idei pentru un dus racoritor in gradina ta
– blocuri de fundație
– scânduri de lemn: stejar, pin sau cedru
– placaj
– un rezervor de apă
– vată
– fibră de sticlă
– duș
– izolație reflectorizantă
– șuruburi, balamale etc.
– tuburi
– suporturi de oțel
– unelte: fierăstrău, mistrie,lopată, ciocan.
Recomandare: Cum construiesti o arcada pentru dovlecei in gradina ta – proiect rapid, simplu si ieftin
Ideea este că, prin izolația reflectorizantă, este absorbită căldura solară, apa din rezervor va fi rapid incălzită și nu rămâne decât să vă bucurați de un duș in natură. Nu vă puneți problema cantității de apă caldă. Incălzitorul solar face față și incălzește o cantitate mare de apă și asta fără a vă costa incălzirea.
Ca și spațiu, ideal ar fi să mergeți pe măsurile 190×140 cm. Trebuie ținut cont la proiectare de dimensiunile tuturor membrilor familiei și faptul că aceștia să stea cât mai comod. In plus, cum peste structura din lemn veți amplasa și un rezervor care are o anumită greutate, este indicat să realizați și o fundație. Optați pentru colier sau pilon din țevi de azbest-ciment, cu diametru de 80-100 mm. Cea mai bună metodă de drenare a apei este aceea de a monta in cabină o tavă de duș gata fabricată. Astfel, apa va fi drenată printr-o țeavă de scurgere cu o supapă de cauciuc moale, fiind dusă intr-un șanț de scurgere cu un furtun sau intr-un bazin din apropiere, special amenajat pentru acest lucru. Există, in cazuri mai aparte,și soluția amenajării scurgerii direct sub duș. Și doar intr-o astfel de situație optați pentru o podea din beton armat in care ați făcut o gaură pentru scurgerea apei. Introduceți, inainte de toate, un recipient cu capac și o conductă pentru scurgerea apei, apoi turnați betonul in cofraje.
Vezi si: Construirea unei cascade de grădină în pași simpli – uite cum trebuie să procedezi
Insă, apelați la această soluție doar in cazuri extreme. Având scurgerea direct sub duș, după un timp, apar mirosuri neplăcute.
Cât despre rezervorul de apă, atașați unul pe structura realizată și atașați o pompă. Rezervorul poate fi din metal sau plastic, cu o capacitate de 100-200 litri, in funcție de nevoi. Inainte de montare, realizați pe capacul cilindrului o priză cu filet și un cap de duș. Pentru a avea și mai mare efect, conectați un condensator freon – eventual luat de la un frigider vechi – la cilindru. Un capăt al bobinei va fi tăiat in perete, iar celălalt in fundul cilindrului.
Dacă despre podea am discutat, in cazul cabinei propriu-zise cel mai indicat material, mai ales că ne aflăm in natură, este lemnul. Este și cel mai economic material. Trebuie luate in calcul clima și umiditatea mare din zonă, fapt pentru care lemnul trebuie pre-tratat inainte contra umezelii, a mucegaiului și a insectelor. Inainte de a monta cadru, e bine să marcați locurile și să aveți măsurătorile exacte.
Citeste si: 24 de modele de garduri pentru curti cu adevarat unice
Pentru a intra la duș, apelați fie la o ușă din lemn, fie la o perdea retractabilă. Lemnul de la exterior poate fi vopsit cu o vopsea durabilă sau doar tratat și lăsat la culoarea sa naturală.
Este ceva de muncă, ce-i drept, dar la final veți fi mulțumit ce opera realizată și vă veți bucura de un duș cald, in natură. Ideal ar fi ca această cabină de duș să fie realizată cât mai aproape de casă.