Amenajarea aleilor de gradina cu ajutorul matritelor de pavaj

Aleile unei gradini pot sa aiba atat un rol functional de preluare a traficului pietonal sau acces in diferite spatii dar si unul decorativ, in special daca se folosesc materiale precum pavaje colorate, piatra naturala sau lemn. In alegerea materialelor va trebui sa tineti cont atat de designul gradinii cat si de rezistenta acestora la fluctuatii de temperatura, umiditate si inghet. In plus, aleile trebuie sa ofere un acces confortabil atat copiilor cat si persoanelor mai in varsta care se deplaseaza mai greu.

Amenajare alee gradina

 

GALERIE POZE

 Daca va plac proiectele de amenajare puteti sa incercati sa va amenajati singuri aleile din curte si gradina cu ajutorul unei matrite de pavaj. Pentru a va ajuta, v-am pregatit o colectie de fotografii cu alei superbe de gradina amenajate cu ajutorul unei astfel de matrite.

Primul pas in amenajarea unei alei de gradina este sa stabiliti traseul si dimensiunile acesteia. Pentru a va asigura ca aleea va fi dreapta si nu vor exista denivelari puteti sa pregatiti traseul indepartand iarba, pietrele sau radacinile copacilor si sa turnati un strat de nisip pe care sa il nivelati ulterior. Urmatorul pas este sa alegeti matrita care poate sa aiba forme de pavaj clasice drepunghiulare sau patrare sau mai deosebite precum cele in forma unor pietre. O matrita simpla are de obicei dimensiuni de 60 x 60 x 6 cm si contine 8 sau 9 forme.

Recomandare: Alei de gradina –30 de fotografii care te vor unge la suflet. Preferata mea este cea din caramida.

Pregatirea mortarului este urmatorul pas, pentru aceasta trebuind sa folositi o parte de ciment la fiecare trei parti de nisip. Adaugati apa si amestecati pana devine un amestec suficient de omogen iar daca doriti, puteti sa adaugati si diferiti aditivi pentru betoane care vor scurta timpul de uscare. Nu in ultimul rand puteti sa adaugati si coloranti speciali pentru pavele sau mortare pentru a crea un decor cat mai original aleilor din gradina voastra.

Recomandare: Alei din mozaic pentru gradina ta! Cum sa aduci un plus de farmec curtii tale

Pentur ca mortarul sa nu se lipeasca pe matrita, aceasta va trebui unsa cu spuma de sapun. Cu ajutorul unui spaclu puneti mortarul in matrita si nivelati bine, indepartand orice surplus. Dupa o perioada cuprinsa intre 10 si 60 de minute in functie de compozitia mortarului, pavelele se vor usca si veti putea sa ridicati matrita. Rosturile dintre pietre pot fi umplute cu nisip sau chiar cu pamant in care ati pus seminte de gazon petru a crea un design natural elegant.

Recomandare: Alei pavate cu pietre de rau – idei pe care le poti face de unul singur

Speram ca v-au placut aceste fotografii cu alei de gradina amenajate cu matrite de pavaj si ca le veti distribui si prietenilor vostri de pe retelele de socializare care apreciaza proiectele DIY pentru casa si gradina.

Sursa foto