Cine stă la casă știe că mai mereu are ceva de făcut și mai ales in grădină. Ei bine, dacă ați crezut că-n sezonul rece ați scăpat de treabă, v-ați inșelat. Mereu aveți ceva de făcut, fie că vorbim de curățarea/tăierea crengilor, fie de semănat, plivit. Noi, prin acest articol, vă vom da de muncă și vă vom specifica activitățile ce trebuie să aibă loc in spațiul verde, indiferent de luna in curs a anului.
Ianuarie
Este luna cu cele mai simple activități. Ei bine, la inceput de an trebuie să vă axați pe revizuirea și repararea inventarului necesar grădinii, practic ce mai trebuie completat. Tot acum, veți pleca să faceți rost și de ingrășăminte. De asemenea, veți cumpăra semințele pentru legume și flori; depinde cu ce doriți să umpleți spațiul verde. In cazul in care stați intr-o zonă cu multă zăpadă, este timpul să adunați omătul in jurul copacilor.
Februarie
De luna aceasta,lucrurile se cam schimbă. Vom prezenta detalii ale lucrărilor in funcție și de grădina pe care o aveți in grijă: cea de flori și cea de legume. Iată ce trebuie făcut in cazul grădinii de flori:
– mai intâi, haideți să redăm aspectul florilor ofilite, tăindu-le frunzele uscate.
– dacă aveți iasomie plantată, e timpul să efectuați o nouă tăiere, la aproximativ 5 cm inălțime față de cea anterioară.
– dacă mai vreți ghiocei, e timpul să-i scoateți, cât sunt incă verzi, să-i mutați in alt loc. E vorba despre replantare.
– e timpul unor noi plantări: bulbii de crini, butașii trandafirilor – in zone cu mai mult soare;
– poate una dintre cele mai importante activități: indepărtați frunzele atacate de dăunătorii din grădină.
In grădina cu legume, iată cu ce vă veți ocupa timpul:
– vreți o cultură de rubarbă timpurie? Este timpul să vă ocupați de plantare.
– dacă aveți legume perene, indicat ar fi să le acoperiți cu un strat de gunoi de grajd. Le va ține cald și le va proteja.
– este timpul să plantați semințele unor legume precum prazul, țelina, ceapa.
– de asemenea, vă puteți ocupa de parcela unde veți semăna legumele. Săpați terenul respectiv și apoi acoperiți-l cu compost pentru a-l proteja. Mai mult, așterneți și o folie din plastic pentru a păstra căldura.
Vezi si: Cum Ne Producem Singuri Răsadurile De Legume și Flori
Cât privește legumele din seră, pentru că ne adresăm și celor care au așa ceva in gospodărie, e bine să nu vă aglomerați cu semănatul luna aceasta. Din cauza insuficienței luminii, legumele vor crește foarte inalte și cu tulpini subțiri.
Martie
Luna aceasta, e rândul tunderii pomilor din livadă. Toată lumea e incântată de pomii cu coroane stufoase, dar dacă nu-i tundeți, nici rodul nu va fi pe măsura așteptărilor. Rămânem la pomi când trebuie curățată scoarța și dată cu var. Se aplică tratamente pentru inlăturarea dăunătorilor. Se fac noi gropi pentru plantarea pomilor de primăvară. Cât privește grădina cu legume, puteți trece la plantarea salatei și la pregătirea răsadurilor de varză, roșii, conopidă sau mazăre. In cazul mazărei, puneți semințele de cu seară in apă caldă și vor germina mai rapid.
Cât privește grădina cu flori, este luna când aveți de muncă: pregătiți solul, săpați, greblați, nivelați terenul și fertilizați-l.
Iata si informatii despre: Pomi fructiferi columnari ce pot fi crescuti in ghiveci- o solutie pentru o mica livada chiar si pe balcon
Aprilie
Nici luna aceasta nu scăpați mai ușor. Practic, acum se pun bazele recoltelor din toamnă. Acum vor fi realtoiți pomii, se vor planta arbuști, se vor tunde inainte de inflorire caisul și piersicul, se plantează mure, se sapă straturile de căpșuni, se continuă cu tratamentele fitosanitare.De asemenea, vor fi completate locurile rămase goale cu răsaduri noi. Dacă aveți parte de secetă, e bine să treceți și la udatul recoltelor. In grădina ornamentală, puteți continua procesul de insămânțare cu diverse flori: salvie, tagetes etc. Pot fi plantate flori și tuberculi care infloresc vara, gen daliile, gladiolele, crinii.
Tot in aprilie, are loc și tunderea trandafirilor. Am aflat un secret pe care vi-l voi spune si voua! Iata cum poti face ca trandafirii din buchete sa prinda radacini in ghivece!
Mai
In această lună, se vor da cu zeamă bordeleză 1% pe plante pentru combaterea dăunătorilor. Se vor aplica, suplimentar, ingrășăminte la pomi, arbuști. In cazul bumbilor florilor de primăvară, este indicat să aplicați un ultim ingrășământ și să rupeți frunzele și florile uscate. Doar așa, la anul, plantele vor avea mai multe flori. In grădina cu legume continuă plantarea vinetelor, a răsadurilor de roșii. Și rărește plantele aromatice, gen menta.
Cine vrea o peluză ca la carte, acum este momentul să pună rulourile de gazon. Iata: 6 pași esențiali în îngrijirea gazonului – Doar dacă îi respectați veți avea o peluză de invidiat
Iunie
Iunie este luna când trebuie să vă ocupați de legatul și copilirea roșiilor. Este nevoie de acest procedeu pentru a nu pierde mare parte din cultură. Practic, vor fi inlăturați lăstarii tineri de pe tulpini. Tot in această perioadă, trebuie udate florile, dar, dacă temperaturile de afară sunt ridicate, efectuați procedeul dimineața și seara, nu când soarele e sus pe cer, adică la orele de vârf ale zilei. Vor fi scoși bulbii lalelelor, crinilor și delimitați de cei mai mici ca dimensiune.
Iulie
Iată-ne ajunși și-n luna iulie. Continuăm să culegem și să indepărtăm buruienile din grădină. Vom aplica ingrășăminte pe bază de potasiu și fosfor. Se vor uda culturile de căpșuni, după strângerea recoltei. Se recoltează fructele de pădure.De asemenea, este timpul să plantați varza de toamnă. Dacă aveți plante aromatice: mușețel, cimbru, oregano, este timpul să le culegeți și să le uscați pentru sezonul rece. Puteți scoate usturoiul și-l puteți aranja frumos in frânghii. In cazul viței de vie, e timpul să pliviți lăstarii de pe tulpină și să-i legați dacă nu ați făcut-o până acum.
August
Ne indreptăm atenția către soiurile de măr și păr. Și vom trece la aplicarea tratamentelor pentru soiurile de iarnă. Se pun proptele la pomii cu roade multe. Se udă și să prășesc culturile de legume și flori. Se scot cartofii și ceapa pentru iarnă; se plantează ultimele culturi ale lunii, adică ceapa verde, spanacul. In această lună, udatul trebuie să fie de bază deoarece, in general, vorbim de o perioadă secetoasă.
Septembrie
A venit și toamna și vă veți ocupa de recoltarea tuturor fructelor. Apoi, treceți la săpatul gropilor pentru noile plantări, cele tomnatice. Vă veți pregăti și pentru semănatul de toamnă, adică veți trasa straturile. Tot in această lună, puteți semăna semințe de flori.
Octombrie
Mergem in livadă unde vom indepărta, in această perioadă, ramurile rupte, dezbinate. Vom curăța trunchiurile pomilor de licheni și ii vom da cu var. De asemenea, puteți planta acum și plantele și legumele rezistente la ger.
Noiembrie
In ultima lună din an, veți aplica tratamente de iarnă, in cazul pomilor, imediat după căderea frunzelor. Dacă aveți de-a face cu omizile, e bine să indepărtați imediat și in totalitate cuiburile acestora.
Iata si: Iată cum să curățăm vița de vie și cum o putem proteja iarna: Este foarte important!
Decembrie
La final de an, tot ce mai puteți face in grădină e să strângeți zăpada in jurul pomilor, pentru a le ține de cald și a-i proteja contra inghețului.
Iată, pe scurt, cam care ar fi calendarul unore lucrări agricole in propria grădină. Practic, de la lună la lună, aveți ceva nou de făcut, dar eforturile vor fi răsplătite la final cu culturi bogate.