6 pași esențiali în îngrijirea gazonului – Doar dacă îi respectați veți avea o peluză de invidiat

E foarte frumos să aveți un spațiu verde lângă casă, iar insămânțarea gazonului este indicat să se intâmple vara cu condiția să i se asigure necesarul de apă. Odată crescut gazonul, urmează etapa de intreținere, un pas foarte important. Gazonul trebuie udat zi de zi sau măcar o dată la două zile, câte 15 minute, ținând cont și cât de expus este la razele soarelui. Dar, cel mai important, gazonul trebuie udat dimineața și seara, pe răcoare.

 

 

GALERIE FOTO:



1. Udarea

Așa cum am precizat mai sus, este cel mai important pas in intreținerea gazonului, fie că vorbim de unul montat, sau unul insămânțat. Vă veți da seama că gazonul necesită apă atunci când devine gri spre bleu, iar frunzele mai mari, mai bătrâne se ofilesc. Dacă stați intr-o zonă cu precipitații dese, atunci iese din calcul această etapă. In rest, gazonul se va uda zilnic, dacă vorbim de zile caniculare și o dată la două sau trei zile când mai plouă din când in când.

Constatăm deci că irigarea este un pas extrem de important peste care nu trebuie să săriți. Irigarea se poate face fie cu furtunul (dar cu un jet nu prea puternic pentru a nu eroda solul), fie cu dispozitive automate, aspensoare ce duc la economisirea timpului și udarea gazonului uniform.

Recomandare: Iată 15 idei geniale de borduri pentru rondurile de flori – Transformă-ți radical curtea!

Ca un sfat util: pentru a menține o umiditate constantă a solului, puteți să achiziționați de la magazinele de specialitate aparate de măsurare a umidității gazonului. Acestea pot comanda programatorul de irigații.
Pe scurt, gazonul se poate uda cu: furtunul, pompă de apă sau hidrofor și alte accesorii de udat.

2. Tundem gazonul

Și această etapă este importantă deoarece asigură indesarea ierbii. Odată tuns gazonul se va opri formarea și dezvoltarea semințelor și va crește durata de viață. In plus, să nu uitați că tunsul contribuie nu doar la reducerea buruienilor și indesirea gazonului, dar inlătură și uscăciunile. Regula in această etapă este de a scurta firul cu jumătate până la două treimi, adică la aproximativ 5 cm.

Iata si: GHIDUL COMPLET pentru amenajarea unei grădini: cu 25 de idei, sfaturi și soluții de la A la Z

Tunsul se va aplica in funcție de temperatura din acea perioadă, dar și apa primită. Vara in schimb, gazonul crește mai repede și va trebui tuns de două ori pe săptămână; in rest, doar o dată pe săptămână. Nu tundeți gazonul când iarba este udă.

Vezi si: Amenajarea aleilor de gradina cu ajutorul matritelor de pavaj

Pentru realizarea acestui pas, se poate interveni cu aparate și mașini manuale, cu motoare electrice sau pe combustibil, cu diferite funcții – imprăștie iarna tunsă sau o colectează intr-un recipient. Țineți cont, de asemenea, că, dacă firele de iarbă au devenit galbene inseamnă că au crescut prea mult și trebuie intervenit urgent. Vara, este recomandat ca inălțimea să fie mai mare cu o idee, adică 5-6 cm, pentru a păstra umbră rădăcinii, conservând umiditatea. Iarna, in schimb, inălțimea va fi de maxim 3 cm pentru a lăsa lumina să pătrundă, iar aerul să intre-n gazon.

Pentru tuns, se pot folosi următoarele unelte: mașină de tuns gazon fie electrică fie cu motor termic; trimmer pentru zonele mai inguste, din jurul pomilor, foarfeca de iarbă, care taie mai fin, mai delicat in anumite zone.

Citeste si: Piatra decorativa este un material ieftin si ideal pentru decorarea gradinii

3. Imprăștierea nisipului (top dressing)

Această etapă constă in aplicarea unei mixturi de sol, formată din turbă, nisip și pământ de țelină la suprafața gazonului. Rolul este acela de a acoperi micile găuri ce apar pe parcurs, imbunătățind, in același timp, structura solului și completarea acestuia cu substanțe nutritive. Imprăștiind nisip cuartos faceți ca: să imbunătățiți aerisirea și oxigenarea solului; eliminați denivelările, suprafața solului rămâne uscată și ajută la eliminarea stratului de filt, ce se formează din resturi vegetale uscate.

Citeste si: Plante care vin de hac mustelor si tantarilor -Solutii naturale pentru o locuinta mai sanatoasa

4. Fertilizarea

Este un pas neapărat de parcurs, scopul fiind acela de a corecta regimul trofic al solului care, in multe cazuri, este neuniform. Prin tunderea ierbii, se elimină substanțele nutritive, nutrienți ce trebuie inlocuiți. Astfel, este de recomandat aplicarea ingrăsămintelor cu azot, fosfor și potasiu.

Fertilizarea se face o dată la două luni când gazonul este uscat, cu ajutorul unei pompe de stropit pentru uniformizare. Azotul este util deoarece crește și dezvoltă gazonul, fosforul duce la stimularea creșterii rădăcinii, timp ce potasiu mărește rezistența la boli, la factorii climatici de tot felul. Ingrășămintele pot fi achiziționate din comerț, de la magazine specializate, inj diferite cantități.

Vezi si: Iata 15 tipuri de flori perene –  Cu ele iti vei transforma gradina intr-un mic paradis!

Poate fi imprăștiat cu ajutorul unei pompe de stropit, sub formă lichidă. Țineți insă minte! Folosirea in exces a ingrășămintelor poate dăuna plantelor. Gazonul nu doar că va fi distrus folosind prea multe fertlizatoare, dar va fi afectată și calitatea solului.

 5. Aerarea gazonului

Aerarea sau cum mai spun unii oameni perforarea constă in introducerea unor tije solide sau goale in interior in suprafața gazonului, la adâncimea de minim 7,5 cm. Astfel, se face schimb de aer, iar indicat este să efectuați această etapă primăvara sau toamna.

Iata si: Idei inovative pentru mascarea gardurilor din plasa de sarma pe care cu siguranta nu le stiai

 

6. Tăvălugirea

Proces realizat primăvara și care are ca scop consolidarea suprafeței unui gazon nisipos. Dacă nu dispuneți de un cilindru de tăvălugire amplasat la mașina de tuns, puteți efectua acest pas manual. Indicat e să o faceți când gazonul este uscat și solul umed.

Vezi si: Cum Ne Producem Singuri Răsadurile De Legume și Flori

 

 Sfaturi utile:

– nu călcați gazonul când acesta se află sub un strat de zăpadă sau este inghețat. Il veți distruge.
– iarna, dacă nu este ger și gazonul continuă să crească, se recomandă setarea lamelor mașinii de tuns la un nivel de tăiere mai inalt.

– pentru un drenaj și o aerisire mai bună, ințepați gazonul cu o furcă.

– indepărtați frunzele căzute pe gazon. Astfel, veți permite luminii să ia contact cu gazonul și se evită, in același timp, uscarea și innegrirea acestuia.

– cât timp nu utilizați intrumentele de grădinărit, cele pentru tuns – foarfeca, mașina de tuns – puteți să le curățați și ascuții.

– vara, este nevoie de irigarea automată a gazonului. Cea mai bună soluție: irigarea subterană cu aspersoare tip pop-up. Fie programați udarea la ora 3.00 dimineața, iar dacă nu are programator, udați gazonul seara târziu, pe la ora 22.30. Evitați astfel un șoc termic. Apa va ajunge și la rădăcini.

– inainte de prima tundere, smulgeți cu mâna eventualele buruieni.
– evitați să tundeți gazonul in același sens. Pământul nu se va tasa și pe unde călcați dumneavoastră, in plus, veți avea și o creștere armonioasă. Deci reglați mașina de tuns in diferite sensuri.

sursa foto